Index Vakbarát Hírportál

A világ legjobb vonósai Debrecenbe mennek Kodályért

2022. február 10., csütörtök 17:15

Hajdú-Bihar megye székhelyén versenyeznek idén nyáron a világ legjobb fiatal vonósai. Debrecenben ez lesz az első Kodály-verseny.

Az első Kodály-versenyt tavaly a pandémia miatt el kellett halasztani, idén azonban olyan sokan jelentkeztek a nemzetközi megmérettetésre, amennyire a szervezők talán csak a szívük legmélyén gondoltak. Fiatal tehetségek érkeznek például Amerikából, Izlandról, Németországból, Örményországból, Üzbegisztánból, Új-Zélandról.

Zsűrielnök: Pauk György

A jelentkezők a háromfordulós verseny előtt videós előválogatón vesznek részt, így az majd csak február végén derül ki, ki kezdheti meg az élő versenyt 2022. június 17–26. között.

Zsoldos Dávid, a versenyt szervező Jeunesses Musicales elnöke arról számolt be lapunknak, hogy a külföldiek aránya nyolcvan százaléknál is magasabb. Mint fogalmazott:

Nagy öröm, hogy sikerült nemcsak a hazai, de a nemzetközi klasszikus zenei élet figyelmét is Debrecenre irányítani. Számos magyar és külföldi partnerünk jelezte, hogy különdíjakkal, médiamegjelenéssel és meghívásokkal segíti a verseny minél nagyobb láthatóságát és a legjobb fiatal muzsikusok további lehetőségeit.

A kilencfős nemzetközi zsűrit az első versenyen a 85 éves Pauk György, a londoni Royal Academy of Music professzora elnökli, körülötte a világ legrangosabb intézményeinek tanárai foglalnak helyet: Baráti Kristóf (hegedű, Budapest), Anne Shih (hegedű, Mainz), Denis Severin (cselló, Genf, Bern), Wilfried Strehle (brácsa, Berlin), Szűcs Máté (brácsa, Genf), Várdai István (cselló, Bécs), Quirine Viersen (cselló, Amsterdam) és Somogyi-Tóth Dániel, a Kodály Filharmónia Debrecen igazgatója.

Az első fordulóban szólóban lépnek fel a versenyzők, a másodikban pedig zongorakísérettel vagy duóban. A zenekari döntőbe a hat legjobb fiatal szólista jut be, ők egy-egy versenyművet adnak elő a debreceni Kodály Filharmonikusok szólistájaként.

(Borítókép: Debrecen 2020. augusztus 15-én. Fotó: Czeglédi Zsolt / MTI)

Rovatok