Index Vakbarát Hírportál

Tiltakoznak a lengyel könyvtárosok az ellen, hogy az ötszáz éves kódex Magyarországra kerüljön

2022. február 16., szerda 14:59

Mátyás-kori kódexet ajándékozna a lengyel kormány Magyarországnak, de a lengyel könyvtárosok és örökségvédelmi hivatalnokok hevesen tiltakoznak ellene.

Közép-Lengyelországban a helyi hatóságok tiltakoznak a lengyel kormány terve ellen, mely szerint Magyarországnak ajándékoznának egy évszázadok óta ott őrzött, XV. századi, kézzel díszített kódexet − írja az Euronews

A firenzei író és festő, Naldus Naldius által készített, igényesen dekorált kötet nem más, mint Mátyás egykori könyvtárának jegyzéke, magyarán igen fontos dokumentum, amely akkor készült, amikor a művész Mátyás király udvarában szolgált. 

A pergamenkódexet Mátyás budai könyvtára, a Bibliotheca Corviniana történetének egyik legfontosabb forrásaként tartják számon a szakemberek,

amelyet a XVI. század közepén egy kereskedő adott el a lengyel Toruń városának, és azóta sem mozdították el helyéről.

Danetta Ryszkowska-Mirowska, a városi közkönyvtár igazgatója a kézírásos kötetet egyedi és megfizethetetlen darabnak nevezte. Mint fogalmazott, nincs akkora összeg, amivel kompenzálni lehetne az elvesztését.

Az ajándékozás ötletével a lengyel kormánypárt képviselője, a történész Piotr Babinetz állt elő, miután tavaly februárban a magyar kormány visszaadta II. Zsigmond Ágost lengyel király gyermekpáncélját Lengyelországnak. A felvetés tehát egyfajta gesztusként is értelmezhető. 

Lengyelország kulturális örökségének nagy része az elmúlt évszázadokban és különösen a második világháború alatt megsemmisült vagy elveszett, a kódex így az ország történelmének egyik legértékesebb emléke. Babinetz szerint a könyvért cserébe a lengyel kormány 25 millió zlotyt (közel kétmilliárd forintot) fizetne, majd elajándékozná Magyarországnak. A gesztussal a két ország közötti baráti kapcsolatot erősítenék meg.

(Borítókép: Kujawsko-Pomorska Digital Library)

Rovatok