Index Vakbarát Hírportál

Uralták a nők az idei Berlini Nemzetközi Filmfesztivált

2022. február 17., csütörtök 18:42

Ismét Arany Medvét kapott a katalán Carla Simón, ezúttal az Alcarras című alkotásáért.

Február 16-án osztották ki az M. Night Shyamalan vezette zsűri díjait a Berlini Nemzetközi Filmfesztiválon. A nyolc díjból hatot nők vittek haza, köztük a legjobb filmért járó Arany Medvét, a legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét és a két úgynevezett gendersemleges színészi díjat is.

A katalán Carla Simónnak nem ez az első sikeres szereplése a Berlinalén. 2017-ben az 1993 nyara című életrajzi ihletésű filmjéért kapta meg az Arany Medvét. A rendezőnő legújabb alkotása, az Alcarras az első katalán nyelvű produkció, amely elnyerte a filmfesztivál legrangosabb díját. A film az 1993 nyarához hasonlóan szintén a katalóniai vidéki életet mutatja be, de Simón első alkotásával ellentétben teljesen fikciós. A rendezőnő a The Upcomingnak azt nyilatkozta:

Az 1993 nyara nagyon személyes, a gyermekkoromat mutatja be. Ezt a filmet azért szerettem volna elkészíteni, mert a családom barackot termeszt Alcarrasban. De a film teljesen kitalált történet.

Az Alcarras egy földművelő család életet mutatja be, akik külső és belső konfliktusok miatt a földjük elvesztése felé sodródnak.

A történet onnan ered, hogy amikor a nagypapám meghalt, elgondolkodtunk azon, hogy ezek a barackfák az ő öröksége. A családom még mindig barackot termeszt, de azt látom, hogy a családi földművelés egyre nagyobb bajban van, hiszen sokan nem tartják kifizetődőnek, és elhagyják a földeket

 – mondta Simón. A filmben nem hivatalos színészek szerepelnek, Simón kifejezetten arra törekedett, hogy igazi termesztők jelenjenek meg a vásznon, akik tudják, hogyan kell traktort vezetni és barackot szüretelni. A szereplőket több mint kilencezer – különböző falunapokon kiszemelt – ember közül választották ki még a pandémia előtt.

Részlet az Alcarras című filmből:

A legjobb rendezésért járó Ezüst Medvét a francia Clair Denis vitte haza, a zsűri nagydíját a dél-koreai Egy regényíró filmje (rendező: Hong Szangszu), a különdíjat pedig a mexikói Drágaköves palást (rendező: Natalia López Gallardo) kapta. Életműdíjban részesült Isabelle Huppert francia színésznő.

A nyertesek teljes listája:

(Borítókép: Carla Simón 2022. február 16-án. Fotó:  Andreas Rentz / Getty Images)

Rovatok