Index Vakbarát Hírportál

Nem kérünk a szakáll nélküli törpasszonyból

2022. február 18., péntek 15:54

A Gyűrűk Ura előzménysorozatának teasere kihúzta a gyufát a Tolkien-rajongóknál, és bosszúból szétszpemelték az Amazon első beharangozó videójának kommentszekcióját.

Pár napja az Amazon kirakta A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi című sorozat teaser videóját, ami nem aratott osztatlan sikert. A Gyűrűk Ura előzménysorozata a Másodkorba kalauzol minket, az alkotók előzetes reményei szerint egy olyan Középföldére, amit jól ismerünk, de mégis más – már csak jogi szempontokból is –, mint amit Peter Jackson filmtrilógiáiban megszokhattunk.

A jelentős költségvetéssel forgatott szériába nagy bizalmat fektettek, így a csatornánál nem lehetnek épp boldogok az előzetes videó alatti kommenteket böngészve. A mindössze egyperces videó ugyanis kiverte a biztosítékot a Tolkien-rajongóknál. Többen azt nehezményezik, hogy a teaser alapján túl sok CGI-t használtak. Vannak, akik a látványvilágról a Narnia filmekre, nem pedig A Gyűrűk Ura alkotásokra asszociálnak.

Sokan sérelmezik, hogy azáltal, hogy a sorozat készítői a mai trendeknek megfelelően a diverzitás szempontjait előbbre helyezték, mint a J. R. R. Tolkien által megálmodott világ hiteles ábrázolását, felülírták az író által megálmodott világot. Például az előzetesben láthatunk egy színes bőrű tündét, miközben Tolkien úgy írta le ezeket a lényeket, hogy porcelánfehér bőrük van. De jelentős szerepet fog játszani a készülő sorozatban egy törpasszony is, aki nem szakállas. Ez azok számára, akik nem fanok, viccesen hangozhat, de valójában egy komolynak szánt kritika, hiszen Tolkien megírta, hogy a törpasszonyok nem különböznek sokban a törpuraktól, hasonló szakálluk van, és a hangjuk is ugyanolyan mély.

Ahogy az internet közösségénél ez szokás, az elszánt Tolkien-rajongók nem rejtették véka alá nemtetszésüket a teaser videóval kapcsolatban. Bár a YouTube nemrég elrejtette felületén a dislike-ok számát, néhány ember, akik rendelkeznek a világháló rejtélyes palatírjaival, még elő tudják csalogatni a platform által cenzúrázott számot, és az alapján látszik, hogy 76 ezer ember fejezte ki nemtetszését, szemben azzal a 92 ezerrel, akik a like gombra kattintottak. Azért azt fontos megjegyeznünk, hogy mióta nem mutatja a YouTube a dislike-ok számát, kevesebben is nyomnak rá, szóval ez nem olyan pontos minta, mint amit hónapokkal ezelőtt lehetett volna vizsgálni.

Ám ami még ennél is sokkal érdekesebb, hogy a kommentelők egy mondatot kezdtek hagyni különböző nyelveken a videó alatt, ami magyarul annyit jelent, hogy „a gonosz nem tud semmi újat teremteni, csak elrontani és elpusztítani azt, amit a jó erők már feltaláltak vagy létrehoztak”.

A hatvanhétezer hozzászólás legnagyobb százaléka ezt a mondatot jelenti, az idézetet pedig J. R. R. Tolkien írótól származtatják. Ezzel csak egy hobbit méretű probléma van, méghozzá az, hogy a pontos idézet nem így szól. Az eredeti mondat A Gyűrűk Ura harmadik könyvében található, és így hangzik:

A Homály, amely tenyészti őket, teremteni nem tud, csak utánozni: semmi igazán újat nem alkotott.

Ez a beszélgetés Frodo és Samu között hangzik el, amikor utóbbi arról érdeklődik az előbbinél, hogy az orkok isznak-e vizet, vagy csak a mordori ocsmány levegőn élnek.

És bár a mondat egy minimális félrefordítással terjed a videó alatt, ez nem változtat a rajongók szándékán, hogy kifejezzék nemtetszésüket, amiért A hatalom gyűrűinek alkotói „megerőszakolják” Tolkien világát.

A Gyűrűk Ura: A hatalom gyűrűi 2022. szeptember 2-án debütál az Amazon Prime Videón.

Rovatok