Index Vakbarát Hírportál

Az Orosz Balett Színház társulata kiáll Ukrajna mellett

2022. február 25., péntek 13:41

„Nehéz könnyes szemmel táncolni” – írják a művészek.

A Russian Ballet Theatre (Orosz Balett Színház) hivatalos Facebook-oldalán állt ki Ukrajna mellett. Profilképüket kék-sárgára állították, következő előadásukról szóló bejegyzésükben pedig azt írják, hogy „Nehéz könnyes szemmel táncolni”.

Társulata olyan hivatásos balett-táncosokból áll, akik Oroszországban, Ukrajnában vagy Fehéroroszországban tanultak a Vaganova-módszer szerint, illetve a leghíresebb orosz színházakban dolgoztak, mint például a Mariinszkij Színház, a Moszkvai Nagyszínház és a Mihajlovszkij Színház.

Az imént említett három intézmény Facebook-oldalán se híre, se hamva az ukrán–orosz háborúnak: posztjaik aktuális előadásokról szólnak, ezért is tűnik ki, hogy az Orosz Balett Színház ilyen nyíltan vállalja véleményét – igaz, ők nem függenek az orosz állami vezetéstől.

Az Orosz Balett Színház társulatának vezető táncosai, Olga Kifyak és Evgeniy Svetlitsa ukrán nemzetiségűek, de a társulatban orosz, belorusz, lengyel, örmény és japán nemzetiségű táncosok is vannak – hívják fel a figyelmet erre egy képpel.

„Különböző országokban születtünk és nőttünk fel. A balett a szenvedélyünk és a hivatásunk. Ez hoz össze minket egy színpadon. A békéért táncolunk.”

A Russian Ballet Theatre nemzetközi balett-társulat, amelyet azért alapítottak 2015-ben, hogy az emberek világszinten megismerhessék a klasszikus orosz balett lélegzetelállító szépségét.

Őszintén hiszünk abban, hogy mindenkinek legalább egyszer az életben látnia kell az orosz balettet.

(Borítókép: A Hattyúk tava című darab Moszkvában  2014. június 23-án. Fotó: Sefa Karacan / Anadolu Agency / Getty Images)

Rovatok