Index Vakbarát Hírportál

A Vérlovagok vihették haza a Highlights of Hungary idei fődíját

2022. február 25., péntek 12:53

Megdőlt a tavalyi rekord, mintegy százezer közönségszavazat érkezett az idei jelöltekre.

Február 24-én este az Eiffel Műhelyházban adták át az idei Highlights of Hungary-elismeréseket. A legkiválóbb, legszeretnivalóbb és leginspirálóbb történetek seregszemléjén idén sem volt könnyű dolga a közönségnek, hiszen nekik kellett eldönteni, melyik jelölt érdemli meg a legjobban a kétmillió forinttal járó fődíjat.

Az összesen 50 jelölt közül az alábbi tíz kapta a legtöbb közönségszavazatot:

  1. Vérlovagok
  2. Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesület / Magyarország Madáratlasza
  3. Székelyföldi Legendárium
  4. Vas Kata Blanka olimpiai és világbajnok negyedik kerékpárversenyző
  5. Zöldgömb
  6. A Padlás
  7. Dr. Rényi Vámos Ferenc és csapata
  8. Magyar Zene Háza
  9. Gyetván Csaba műsorkészítő
  10. Új református énekeskönyv

Tavaly az Országos Mentőszolgálat kapta az elismerést, így a közönség figyelmét ezúttal is egy olyan szervezet vívta ki, amely a bajbajutottakon segít, méghozzá önként. Tagjai motorra vagy autóba pattannak, hogy vért szállítsanak oda, ahol épp a legnagyobb szükség van rá. Ők a Highlights of Hungary idei közönségdíjasai, a Vérlovagok.

A Vérlovagokat Nagy Anna nagykövet jelölte a listára, aki méltatásában azt írta: 

Magyarország egyetlen önkéntes sürgősségi vérszállító közösségeként küldetésük, hogy az életet jelentő vér a megfelelő időben legyen a megfelelő helyen az egész országban, az év minden napján. A 2020-ban Közép-Magyarország régiójában megkezdett tevékenységüket 2021-ben Kelet-Magyarországra is kiterjesztették.

A Highlights of Hungary hagyományai szerint nincsenek kategóriák, a nagykövetek szabadon jelölhettek személyt, szervezetet vagy akár alkotást is, ha úgy ítélték meg, hogy az egyezik a kezdeményezés vezérelvével, a „Hass, alkoss, gyarapíts!” gondolatával.

A Vérlovagok vihették haza a Highlights of Hungary idei fődíját

Nagyköveti díj a Tulipán Gyermekotthonnak

A Közönségdíj mellett kiderült, hogy a Nagyköveti díjat és vele járó kétmillió forintos elismerést  – a Highlights of Hungary nagyköveteinek döntése alapján – idén a Tulipán Gyermekotthon kapta. A gyermekotthont 20 éve Barta József református lelkész, 2001-ben hozta létre, ahol azóta több száz súlyosan bántalmazott gyermeknek adtak nemcsak menedéket, hanem otthont is, és gondoskodnak arról, hogy szerető és támogató közegben nőjenek fel.

Nagyköveti méltatásában a gyermekotthont jelölő nagykövet, a Fonogram-díjas Bagossy Norbert, a Bagossy Brothers Company alapítója a többi között így fogalmazott:

A kiváló emberi teljesítményt leginkább abból a szempontból emelném ki, hogy Bartha József és családja anyaországi és román pénzügyi támogatások nélkül teszik ezt, így kénytelenek voltak hosszú távú megoldást találni a fenntartás biztosításához. Holtmaroson idén saját beruházást fejeztek be hitelből: kialakítottak egy idősek otthonát, amelynek bevételéből stabilan finanszírozni tudják a gyerekotthont. Az üzleti modell példaértékű és egyedi, ami sok más szociális intézménynek adhat mintát, miként lehet saját erőből megoldani egy nonprofit intézmény működtetését. 

A közönségdíj mellett négy különdíj is gazdára talált: Az Index szerkesztősége Pakosz Anna festőművészt, a KPMG Fenntarthatósági különdíjjal a Magyar Madártani és Természetvédelmi Egyesületet, míg az MCC-díjat a Székelyföldi Legendárium vitte haza. A Miniszterelnökség Fiatalokért Felelős Helyettes Államtitkárságának Családbarát különdíját Fehérvári Donát vehette át.

(Borítókép: Highlights of Hungary-díjátadó 2022. 02. 24-én. Fotó: Gerencsér Tamás / Index)

Rovatok