Index Vakbarát Hírportál

Sírva ünneplik a franciák a Recirquel ukrán művészeit

2022. február 27., vasárnap 17:54

Tomboló sikert arat Franciaországban az ott turnézó magyar Recirquel társulat My Land című produkciója, melynek hátborzongató aktualitást adott az Ukrajnában zajló háború. Az előadás a produkcióban fellépő hét ukrán artistaművész személyes történeteiből kiindulva mesél a szülőföldhöz való örök hűségről. A háború kitörése óta minden este a hazájukért, családjukért, barátaikért állnak ki a színpadra.

A magyar Recirquel társulat Franciaországban turnézik a My Land című produkciójával, amelyben hét ukrán művész is szerepel.

Misztikus volt a pénteki előadás, mintha egy fenyegető régi jóslat teljesedett volna be. Teljesen átlényegült a darab, az első mozdulattól az utolsó gesztusig minden új értelmet nyert a háború miatt. A művészek úgy dolgoztak, mintha az életükért küzdenének a színpadon. Még soha nem láttam hasonlót

– mondta el az Indexnek Vági Bence, a Recirquel művészeti igazgatója, aki jelen volt az előadáson, melyet az orosz invázió második napján adtak elő a társulat ukrán művészei. Nehezen talált szavakat, miközben leírta az élményt:

Felment a függöny, a női főszereplő a koreográfia szerint belemarkolt a szülőhazát jelképező földbe, és közben patakokban folyt a könnye. Az előadás előtt kapta a hírt otthonról, hogy azt a környéket, ahol az édesanyja él, már bombázzák. Az ikrek egyikének, Mikolának a felesége épp Lengyelország felé menekült a gyerekkel, miközben ő a színpadon dolgozott. Rokonaik, barátaik életét féltve adták elő a My Landet, amelyben most új értelmet kapott a hazaszeretet.

Katartikus előadás jött létre, elképesztő és félelmetes. A francia közönség magánkívül volt, négy és fél percig állva tapsoltak az ukrán zászlóval meghajló művészeknek. Normális körülmények között náluk 25 másodpercig tart a taps, feltéve, hogy tetszett nekik az előadás – foglalta össze Vági Bence.

A szakember úgy látja, hogy kevés olyan produkció látható Európa színpadain, amely kifejezetten Ukrajnáról szól, és amelyben ottani előadók vallanak a tánc és a cirkusz nyelvén a hazájukról.

Fura egybeesés, rengetegen kérdezték már, miért csináltam meg ezt az előadást három és fél éve, sokan hátborzongatónak találják, hogy ma mennyire aktuális. Én sem tudom megmagyarázni, egyszerűen szerelembe estem az ukrán kultúrával, ezekkel a művészekkel, mert fantasztikusak. Rémálmomban sem gondoltam volna, hogy a mostanihoz hasonló borzalmak valósággá válhatnak

– mondta a Recirquel vezetője, aki arról is beszélt, hogy teljes erővel dolgoznak a közelgő áprilisi új bemutatójukon. A megdöbbentő egybeesések sora folytatódik, hiszen az új produkció témája és címe: IMA.

(Borítókép: Recirquel)

Rovatok