Index Vakbarát Hírportál

Szabó Magda így találkozik a repülő csészealjjal

2022. március 9., szerda 12:55

Érdekes vállalkozás az Örkény Színház márciusi premierje: női rendezővel, női dramaturggal és stílszerűen női zeneszerzővel, koncertszínházi formában láthatjuk a furcsa, magának való, magába zárkózó nőt, Szabó Magda legplasztikusabban megformált nőalakját, Szeredás Emerencet.

Szabó Magda Az ajtó című regényét Gáspár Ildikó különleges, koncertszínházi formában viszi színre. A produkcióról a rendező elmondta, Szabó Magda regényét csak a Szabó István-féle film után olvasta el, de már akkor látta maga előtt a szereplőket, Emerenc alakjában Pogány Juditot, Szabó Magdáéban pedig Szandtner Annát. Így az előadást egyértelműen a színészek inspirálták.

A produkció zenei szövetét Matisz Flóra Lili szerezte, az előadás látványvilágát pedig két erős szimbólum határozza meg: egyrészt a Colosseum, amelyben Antal Csaba díszlettervező Szabó Magda mitológia iránti érdeklődését öntötte formába, másrészt egy fémes repülő csészealj, amely Emerenc alakjának idegenségére utal. Szabados Luca jelmezei is Emerenc idegenségére játszanak rá, ezek kiindulópontját a hatvanas és hetvenes évek space age divatirányzata jelentette.

(Borítókép: Jelenet Szabó Magda: Az ajtó című darabból. Fotó: Horváth Judit)

Rovatok