Index Vakbarát Hírportál

Bajban a Trafó a Sberbank miatt

2022. március 9., szerda 16:04

A végelszámolás alá került Sberbank a magyar kulturális életre is kihat. A budapesti Trafó a pandémiás helyzet és a járványügyi korlátozások után sem lélegezhet fel.

Sberbank-ügyfélként veszélybe került Budapest egyik legikonikusabb játszóhelye, a Trafó Kortárs Művészetek Háza működése. Bár az Országos Betétbiztosítási Alap százezer euróig vállalta az orosz bank ügyfeleinek kártalanítását, a Trafó pénzösszegének jelentős részéhez még így sem tud hozzájutni.

Ez a pályázati pénzeiket, a tartalékukat, az első három hónapra kiutalt fővárosi támogatás még el nem költött részét, a jegybevételüket és a béremelésekre szánt összeget érinti.

A Trafó összes pénzeszközét itt tároltuk – egy olyan bankban, amelynek működését a múlt hét folyamán felfüggesztették, ezzel elvágva minket a forrásainktól. Jelenleg azon dolgozunk, hogy a veszteség ellenére is folytathassuk a munkát, és minél zavartalanabbul üzemeljen a ház

– írja a Trafó csapata Facebookon megjelent közleményében.

A Fővárosi Önkormányzat, a Trafó fenntartója kisegítette az intézményt, illetve a következő negyedévi támogatást előbb utalják számukra. Ezzel a segítséggel a Trafó tudta rendezni februári pénzügyi kötelezettségét.

Barda Beáta, a Trafó ügyvezető igazgatója az Index megkeresésére elárulta, hogy felkeresték az Emberi Erőforrások Minisztériumát (Emmi), és bár még nem érkezett üzenet Fekete Péter kultúráért felelős államtitkártól, bíznak a pozitív válaszban:

Fontos lenne tudnunk, hogy tudunk-e közösen valamilyen megoldást találni az Emmitől kapott, ám a bankkal együtt elsüllyedt, béremelésre szánt összegek és a pályázati pénzek kérdésében.

A jelenlegi tervek szerint márciusban nem lesz látható vagy érzékelhető változás a Trafó programjában.

Az intézményben eddig is volt lehetőség támogatói jegyek vásárlására, más formában nem fordultak a közönség, illetve a Trafó közösségének segítségéért. Ahogy Barda Beáta megfogalmazta:

Nagyon megható az a rengeteg szolidáris gesztus, ami eljut hozzánk, de gyűjtésben, crowdfundingban nem gondolkodunk, vannak, akik ennél most jobban rászorulnak az ilyen adományokra. És persze számítunk a nézők további érdeklődésére.

A Trafó a budapesti kulturális élet egyik alapköve, falain belül újszerű, merész és izgalmas kortárs produkciók közül csemegézhetünk. Befogadószínházként működik, tehát nincs saját társulata. Színházi produkcióknak biztosít játszóhelyet, illetve bizonyos előadások a támogatásukkal születnek meg. Ezenfelül koncerteknek, kiállításoknak és közösségépítő programoknak ad otthont.

Folyamatosan követjük az orosz–ukrán háború eseményeit, percről percre frissülő cikkünket itt találja.

(Borítókép: A Trafó – Kortárs Művészetek Háza, kiállító- és alkotóház a főváros IX. kerületében, a Liliom utcában. Fotó: Róka László / MTI)

Rovatok