Index Vakbarát Hírportál

Munka helyett már csak legelniük kell

2022. március 12., szombat 05:58

A tengeren túlról nézve már mi is veszélyzónában vagyunk, ráadásul a háború miatt nélkülöznie kell régi munkatársainak egy részét is az országos turnéra induló Magyar Nemzeti Cirkusznak. A menazséria egzotikus lakói viszont már vidéki luxusnyugdíjasok.

Huszonnyolc éves fennállása óta folyamatosan élőzenével dolgozik a Magyar Nemzeti Cirkusz. A társulat nyolctagú zenekarában évek óta hat ukrajnai muzsikus játszik, öten férfiak, akik idén  nem jöhettek át a határon. Őket beugrókkal kellett helyettesíteni – mondta el az Indexnek ifj. Richter József, a cirkusz igazgatója.

A világhírű cirkuszművész arról is beszélt, hogy folyamatosan tartják a kapcsolatot a tragikus helyzetben lévő szomszédos országban rekedt zenészeikkel. Lehetőségeikhez mérten próbálnak segíteni rajtuk, ahogy a cirkuszi feladatokban évek óta résztvevő többi ukrajnai munkatársukon is. „Az ukrán porondmunkások, sofőrök szintén évek óta a csapatunk tagjai” – fogalmazott ifj. Richter József, és ez a meghatározás a cirkuszművészeknél csaknem családtagi státuszt jelent.

Folyamatosan tartjuk velük a kapcsolatot online és telefonon. Egyelőre jól vannak, de nagyon félnek. A bombariadók miatt éjszakákon át nem alszanak, nem tudják, mi lesz velük. Nagyon aggódunk és szorítunk értük, remélem minél előbb újra együtt dolgozhatunk.

– mondta el az igazgató.

A cirkusz két év kihagyás után, március 11-én, csütörtökön kezdte el országos turnéját. A budapesti premierre a menekült ukrán családok számára ingyenes belépőt biztosítottak.

Szerencsére a bemutatóra a teljes nemzetközi artistagárda megérkezett, ami a háború kitörésének hírét követően nem volt biztos. Mivel annak, aki egy másik földrészről figyeli a híreket, néhány száz kilométer gyakorlatilag nem megnyugtató távolság, az Európán túlról érkező artistákat, mint például a kolumbiai vendégművészeiket meg kellett nyugtatniuk, hogy nálunk jelenleg biztonságos a helyzet.

Nyugdíjas zsiráfok

Fennállása óta most először indul turnéra a Magyar Nemzeti Cirkusz vadállatok nélkül. Az elefántok, lámák, zsiráfok, zebrák idén már a a nagykőrösi Richter Safari Parkban élvezik a nyugdíjukat.

Bár Magyarországon még nem tiltja törvény az egzotikus négylábú artisták szerepeltetését, a cirkusz egzotikus állatai Richter József döntése nyomán visszavonultak a porondról. A szafariparkban helyezték el őket, ahová, ha szükséges, más cirkuszok leszerelt vadjait is befogadják. Ez több szempontból is előnyös döntés, hiszen ideális körülményeket biztosítanak az állatoknak, és a gondozók sem veszítik el munkájukat.

A parkban szigorú előírások szabályozzák, merre autózhatnak a vendégek és hol szállhatnak ki. Ez az állatok és a látogatók védelmét egyaránt szolgálja. A kisebb termetű jószágok szabadon kószálnak a parkban, a tekintélyesebb termetű bentlakókat karámmal védett területen lehet nézegetni április közepétől.

(Borítókép: Urbán Ádám)

Rovatok