Index Vakbarát Hírportál

Világsztárok érkeznek a tavaszi Bartók fesztiválra

2022. március 15., kedd 20:18

A tízszeres Grammy-díjas, kubai születésű jazz-zongorista és trombitás, Arturo Sandoval, a háromszoros Grammy-díjas amerikai szaxofonos, Branford Marsalis, Ramón Vargas mexikói sztártenor, Boban Markovics és zenekara, valamint egy klasszikus zenészként is elsőrangú komikusduó is fellép az országos fesztiválon.

Idén sem csak Budapesten, hanem az egész országban szeretnék megmutatni a Bartók Béla szellemiségét és a nevét viselő fesztivál produkcióit. Ezt Káel Csaba, a Müpa vezérigazgatója, a Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek alapítója is hangsúlyozza az eseményről hírt adó közleményben:

A Bartók Tavasz életre hívásakor fontos célkitűzésünk volt, hogy a programsorozat fokozatosan országos kiterjedésűvé váljon: szeretnénk arra inspirálni a hazai közönséget és a fesztivál kedvéért külföldről hozzánk látogatókat, hogy kiváló művészeinkhez csatlakozva fedezzék fel Budapest mellett Magyarország gyönyörű nagyvárosait is.

A kulturális szakember szerint a rendezvénysorozat jót tesz a kulturális turizmusnak, és az is tudatos szempontjuk volt a program megtervezésekor, hogy több hazai és nemzetközi sztár, fiatal tehetségek koncertjét ne a fővárosban, hanem Debrecenben, Győrben, Miskolcon láthassa a közönség.

„Vidéki” sztárok

Debrecenben és Győrben lép fel például a tízszeres Grammy-díjas, kubai–amerikai Arturo Sandoval, a latin jazz ikonikus alakja. Ramón Vargas, a mexikói sztártenor pedig a Győri Filharmonikus Zenekar vendégeként lép színpadra.

A világhírű zenész-komikus páros, Aleksey Igudesman és Hyung-ki Joo, akik olyan klasszikus világsztárokkal is felléptek már, mint Joshua Bell, Gidon Kremer vagy Yuja Wang, Miskolcon és  Debrecenben mutatkozik be a magyar közönségnek.

Az első Bartók Tavasz táncbemutatói között idén a Győri Balett Lajkó Félix zenéjére született GisLcímű előadás, a Szegedi Kortárs Balett Concertója, a Pécsi Balett Vasarely-etűdök című koreográfiája és a Magyar Nemzeti Táncegyüttes A hűtlen feleség című produkciója vesz részt az országos turnén.

Rendhagyó táncművészeti élményt ígér az amerikai Bandaloop társulat. Produkcióikban, melyeket 22 ország több millió nézője látott eddig, az utca válik nézőtérré. A magyar közönség néhány éve egy Kálvin téri irodaház homlokzatán és a Müpa falain megjelenő produkciójukat élvezhette. A társulat most újabb helyszínspecifikus előadásokkal tér vissza hazánkba.

A régió egyik legizgalmasabb világzenei eseménysorozata, a Ritmo – történetében először – nemcsak Budapesten, de három nagyvárosban is különlegességekkel készül. Debrecenben, Miskolcon és Győrben gyermek- és családi programokkal, esténként pedig világ- és népzenei pop-up-koncertekkel várja a nézőket a Ritmo Piknik.

A fesztivál hazai előadókban sem szegény. Koncertet ad Sena, a Bohemian Betyars, a Los Orangutanes, Lakatos Mónika és a Romengo, Paár Julcsi, a Mordái, a Dresch Mihály Ballance Trio, a Napfonat és az Odd ID is.

Budapesti csillagszóró

A Bartók Tavasz Budapesten április 1. és 17. között a hazai és nemzetközi művészeti élet olyan kiválóságai lépnek fel, mint Branford Marsalis, Julia Fischer és a Rundfunk-Sinfonieorchester Berlin, Philippe Herreweghe és a Collegium Vocale Gent, Uri Caine, Eötvös Péter, David Fray és a Liszt Ferenc Kamarazenekar, a Székesfehérvári Balett Színház és a Boban Marković Orkestar, a FrenÁk Társulat, Anthony Roth Costanzo, a Magyar Állami Népi Együttes, Ton Koopman és az Amsterdam Baroque Orchestra, április 21-től pedig Debrecenben, Győrben és Miskolcon folytatódnak a programok.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek

A világhírű magyar zeneszerző, Bartók Béla születésének 140. évfordulóján, 2021 tavaszán indult Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek összművészeti eseménysorozat. A fesztiválprogram minden évben bepillantást enged Bartók lenyűgöző életművébe, ugyanakkor nem kizárólag a világhírű zeneszerző kompozícióit sorakoztatja fel, sokkal inkább Bartók szellemiségét, kreativitását, alkotói szemléletét kívánja megjeleníteni számtalan műfajban a kortárs komolyzenétől kezdve a világzenén, jazzen, táncművészeten és képzőművészeten át a könnyűzenéig, a hazai és nemzetközi művészeti élet legjobbjainak alkotásain keresztül.

A Bartók Tavasz Nemzetközi Művészeti Hetek a Müpa szervezésében valósul meg, célja pedig, hogy meghatározó kulturális társintézmények részvételével, más nagyvárosok bevonásával fokozatosan országos – sőt országhatárokon átívelő, régiós beágyazottságú – eseménysorozattá váljon.

(Borítókép: Bartók Tavasz)

Rovatok