Index Vakbarát Hírportál

Ukrajna valószínűleg kiállít a Velencei Biennálén

2022. március 16., szerda 17:29 | aznap frissítve

Ahogy arról korábban az Index is beszámolt, az életveszélyes körülmények miatt kérdésessé vált, hogy az ukrán delegáció részt tud-e venni a világ legnagyobb művészeti kiállításán, az április 23-án kezdődő Velencei Biennálén. Bár a háborús helyzet nem csillapodik, egyre valószínűbb, hogy Pavlo Makov A kimerülés szökőkútja című műve jelen lesz Velencében.

Az orosz születésű, de Ukrajnában élő és alkotó művész, Pavlo Makov A kimerülés szökőkútja című műve (The Fountain of Exhaustion. Acqua Alta, 1995–2022) látható majd az 59. Velencei Biennálé ukrán pavilonjában. Mind a Biennálé, mind pedig az ukrán pavilon csapata elkötelezett a kiállítás megvalósítása mellett – derül ki az Artsy cikkéből.

Az ukrán pavilon szervezői február végén életveszélyes körülményekre hivatkozva felfüggesztették a kiállítás előkészületeit. Sokáig az is kérdéses volt, hogy magát a művet sikerül-e egy darabban kihozni Ukrajnából, azonban Makov a kimenekítés tényét február 26-án telefonon megerősítette. Az említett installáció egy autó hátsó ülésén hagyta el Ukrajnát, amit az egyik kurátor, Maria Lanko vezetett. Az már hetekkel ezelőtt bizonyossá vált, hogy Oroszország nem vesz részt az idei Biennálén: ahogy az megírtuk, az országot képviselő művészek az invázió miatt visszaléptek a rendezvénytől.

A kimerülés szökőkútja sok mindenben reflektál a jelenlegi helyzetre. Egy kinetikus műalkotás, amely az infrastrukturális romok, az eltörlés-kultúra, az éghajlatváltozás és a háború témáját járja körül. A kiállítás kurátorai a kijevi The Naked Room művészeti galéria társalapítói, Lizaveta German és a már említett Maria Lanko, továbbá Borys Filonenko, az IST Publishing alapítója.

A tárlat párhuzamba állítja a kiállításában résztvevők életét jelenlegi valóságukkal, hiszen nekik is gyorsan kellett alkalmazkodniuk és reagálniuk a háború okozta bizonytalan körülményekre. Pavlo Makov biennálén való szereplése iránti elkötelezettsége, valamint a folyamatos akadályok, amelyekkel az ukrán pavilon kurátori és szervezői csapatának szembe kell néznie, feltehetőleg további értéket és új jelentést ad A kimerülés szökőkútjának.

Rovatok