Index Vakbarát Hírportál

Meghalt Mesterházi Márton

2022. március 17., csütörtök 09:10

Nyolcvanegy éves korában meghalt Mesterházi Márton műfordító, szerkesztő, irodalomtörténész, aki évtizedeken keresztül volt a Magyar Rádió dramaturgja. A hírt fia közölte a közösségi oldalán.

Életének 81. évében elhunyt Mesterházi Márton műfordító, szerkesztő, irodalomtörténész, aki hosszú időn keresztül dolgozott a Magyar Rádió dramaturgjaként is. Halálának hírét fia jelentette be a közösségi oldalán.

Mesterházi Márton pályája az ELTE Angol–Amerikai Intézetének hallgatójaként indult, ahol magyar, angol és francia szakon tanult.

Fél évszázados rádiós dramaturgi pályája 2004-ig tartott. 1975 és 1984 között a rádió Világszínpadjának hangjáték-sorozatában is részt vett, nevéhez több mint 20 rádiójáték fűződik Euripidésztől O’Neillig. Pályafutása alatt Csataszimfónia néven egy hangjáték-válogatást is közreadott.

Mesterházi Márton 1996-tól 2005-ig az ELTE-n tanított drámatörténetet, 1997 és 2005 között pedig a Debreceni Egyetemen vezetett műfordító szemináriumot. Fordításai között olyan szerzők művei szerepelnek, mint John Arden és J. M. Synge drámái, vagy éppen David Hare, Ian McEwan és Rudyard Kipling munkái – írja a Fidelio.

Rovatok