Index Vakbarát Hírportál

Nemes Nagy Ágnes posztumusz irodalmi turnéra indul Olaszországban

2022. március 17., csütörtök 18:46

A száz éve született költőre emlékezik a Petőfi Kulturális Ügynökség által szervezetet programsorozat, amely március 21-én a nemzetközi költészet napjához kapcsolódva érkezik Olaszországba.

Nemes Nagy Ágnes életében nagyon fontos szerepet játszott Itália, ezért márciusban a nemzetközi költészet napjához kapcsolódva három olasz városban, Rómában, Nápolyban és Cassinóban mutatják be a költő verseit és a 20. század második felének női irodalmi szereplehetőségeit. A programok egyetemeken és a nagyközönség által is látogatható helyszíneken zajlanak.

A Római Magyar Akadémián a költő 1947–48-as római élményei állnak a középpontban, és az a láthatatlan szellemi kapcsolat, amely egy életre összekötötte az intézet ösztöndíjasait: Nemes Nagy Ágnest, Jékely Zoltánt, Weöres Sándort és a tavaly száz éve született Pilinszky Jánost.

Nemes Nagy Ágnes a férjével, Lengyel Balázzsal és más írókkal, alkotókkal utazott az olasz fővárosba 1947–48-ban Kardos Tibor, a Római Magyar Akadémia akkori igazgatójának meghívására, és annak dacára, hogy egy háború utáni, romokban lévő városba érkeztek, az út felejthetetlen maradt számukra. Itt érte a hír a költőt, hogy megkapta a Baumgarten-díjat. Hogy mennyire sorsfordító élmény volt számukra az utazás, arról naplók, versek, visszaemlékezések tanúskodnak, amelyeket megidézünk a turné alatt – mondta Juhász Anna, a turné ötletgazdája és szervezője.

A turné során Tóth Krisztina költő, író is bemutatkozik a nápolyi és a cassinói közönségnek. 

Rovatok