Index Vakbarát Hírportál

Példaképe mellé temetik Alexander Brodyt

2022. március 20., vasárnap 13:25

Kedden kísérik utolsó útjára Alexander Brodyt. Az író, üzletember, reklámszakember, a magyar irodalom támogatója 89 éves korában Budapesten hunyt el 2022. február 13-án.

Alexander Brodyt a gyermekei kérésére Hunyady Sándor mellé temetik. A hírt a 24.hu írta meg, ahogyan azt is, hogy a szertartás a Fiumei úti sírkertben lesz 2022. március 22-én, kedden 14 órától.

Bródy Sándor Budapesten nőtt fel, 15 évesen került Amerikába, ahol felvette az Alexander Brody nevet. A Princeton Egyetemen szerzett diplomát, majd a Young and Rubicam reklámcégnél helyezkedett el, ahol 34 év alatt kifutófiúból a cég nemzetközi igazgatója lett. 1984–1987 között a Reklám Világszövetség elnöke volt.

1993-ban vonult vissza, egyre több időt töltött Magyarországon. Egész életét áthatotta az irodalom szeretete, amit részben annak is köszönhet, hogy felmenői között a magyar irodalmi élet számos nagy alakja megtalálható. Nagyapjára emlékezve alapította a Bródy Sándor-díjat, de nevéhez fűződik a Bolyai János alkotói díj megalapítása is.

Nagybátyja volt Hunyady Sándor (1890–1942), a kor egyik legkedveltebb írója, aki törvénytelen gyermekként Bródy Sándor író és Hunyady Margit színésznő szerelméből született Kolozsváron. Alexander Brody őt tekintette igazi példaképének, akiről korábban a következőt mondta:

Sajnos nagyapának és az én igazi példaképemnek, nagybátyámnak, Hunyady Sándornak az árnyéka sem vagyok, fáj ez nekem, de hát egyetlen életben minden nem jöhet össze.

(24.hu)

Rovatok