Index Vakbarát Hírportál

Osváth Zsolt és Jeszenszky Zsolt undorító dolgokat vágott egymás fejéhez

2022. március 22., kedd 14:18

Így nézne ki egy kommentháború a valóságban; habzó szájú csata, ahol a fegyverként használt sértéseket humorral lehet a legkönnyebben hatástalanítani. Tekintse meg a Trollbamondás című műsor első epizódját – online premier az Indexen.

Elgondolkodtató jelenség, hogy az interneten álprofilok mögé bújva vagy akár valódi névvel felhatalmazva érezzük magunkat arra, hogy mindenről és mindenkiről (is) leírjuk a véleményünket. Bár ez demokratikus jogunk, olykor azonban – vagy talán nem is annyira ritkán, a képernyőt bámulva és a klaviatúrát püfölve – olyan mondatokat, kinyilatkoztatásokat engedünk meg magunknak, amelyeket szemtől szemben valószínűleg sosem mondanánk a másiknak. Napi frusztráltságainkat is olyan könnyedén hányjuk kommentekbe, mintha elfelejtenénk, hogy a személy, akinek mondandónkat szánjuk, nem virtuális, hanem hús-vér ember, valódi érzelmekkel.

Jó dolog kimondani, leírni?

A véleményszabadság jó dolog, de még jobb lenne, ha magunkba mélyedve gondolnák át mindazt, amit közölni szeretnénk, és csakis olyat kommentelnénk, amit szemtől szemben is vállalunk. 

A Compact TV a Mivanaveled show és a Mi a TikTokod után Trollbamondás címen műsort gyártott – aminek kreatív producere a mindig síkideg Linczényi Márkó. A cél az, hogy szórakoztató formában mutasson görbe tükröt a magyar kommentkultúráról.

Az első adásban Jeszenszky Zsolt, a Pesti TV kreatív igazgatója, a Politikai hobbista műsorvezetője mérkőzött meg Osváth Zsolttal, aki a ZSHOW time YouTube-csatorna fejeként rendszeresen fogalmazza meg kormánykritikus gondolatait, illetve korábban több műsorformátumában beszélgetett ellenzéki politikusokkal. A nem túl véres, sokkal inkább habzó szájú csatát Ráskó Eszter humorista (nem mellesleg pszichológus) vezeti.

Doktor miniszterelnök úr nevét a szádra ne vedd!

A Zsoltok kettőse remek választás első meghívottnak, mert bár ellentétes ideológiai nézeteket vallanak – Osváth köztudottan ellenzéki beállítottságú, Jeszenszky a jelenlegi kormányt támogatja –, mégis több közös van bennük, mint a keresztnevük. Korábban többször vitáztak, és bebizonyították, hogy ellentétben a magyar társadalom nagy részével, képesek úgy is emberként kezelni a másikat, hogy rengeteg dologban nem értenek egyet.

A Trollbamondás ringjében olyan mondatokkal támadnak, amelyeket az internet bátor véleménynyilvánítói a másiknak kommenteltek, ezeket pedig a sértettek a humor fegyverével védik ki.

– Melyikőtök térdelt? Vityának könnyebb lenne pippantani a köpcössége miatt, viszont neked jobban esne. Nehéz kérdés… 

– Állj! Vannak határok. Doktor miniszterelnök úr nevét a szádra ne vedd!

Nádasdy Ádám nyelvész, író és műfordító előszeretettel használja magára a buzi kifejezést a meleg vagy homoszexuális helyett. Ez elsőre furcsának tűnhet, ugyanis a buzi pejoratív jelző, tehát felmerülhet a kérdés, Nádasdy miért sértegeti magát. Ám a nyelvész tudatosan koptatja ezt a szót, mert véleménye szerint idővel így elveszíti bántó jellegét: minél többet használja magára, annál kevésbé lesz negatív hatása az élete fölött.

A Trollbamondás, amellett hogy rávilágít internetes kommunikációnk egyik legnagyobb problémájára, Nádasdy taktikájához hasonlóan éri el hatását, ugyanis Osváth Zsolt és Jeszenszky Zsolt

ahogy a meggyőződés teljes hiányával felolvassák ezeket az egyértelműen bántónak szánt kommenteket, egyszerre semlegesítik is azokat.

Fontos leszögeznünk, hogy a két Zsolt egyrészt vállalta a nyilvános szereplést, másrészt a saját döntésük, hogy nem cenzúrázzák a magukról megjelent bántó kommenteket. Eddigi szerepléseikből és megnyilvánulásaikból az derül ki, hogy tudják kezelni a netes sértéseket.

Ám amennyiben valakit rövid időközönként vagy hosszabb időn keresztül folyamatosan háborgatnak akár nyilvánosan, akár privát üzenetek formájában, az jogi értelemben zaklatásnak minősül, ami miatt a zaklató akár egy év szabadságvesztéssel is büntethető.

Kihez lehet fordulni?

A 116 111-es telefonszámon éjjel-nappal lehet hívni a Kék Vonal lelkisegély-vonalat. A hívás ingyenes és név nélküli. Magyar Lelki Elsősegély Szolgálatok (LESZ) segélyvonalai: 116-123, 06 (80) 810-600.

Ha ön jogellenes vagy kiskorúakra káros online tartalommal találkozik, olvassa el a témáról szóló cikkünket, és használja a cikk végén található bejelentő felületet!

Rovatok