Index Vakbarát Hírportál

Lettország feketelistára helyezett 31 orosz művészt és kulturális személyiséget

2022. március 25., péntek 17:07

A rigai külügyminisztérium pénteken közölte, hogy a listán szereplő személyek meghatározatlan ideig nem léphetnek Lettország területére.

Lettország feketelistára helyezett 31 orosz művészt és kulturális személyiséget az ukrajnai háború támogatása miatt – írta meg az MTI. A tiltólistára elsősorban olyan előadóművészek kerültek fel, akik március 18-án „Vlagyimir Putyin orosz elnök beszéde előtt felléptek a moszkvai Luzsnyiki stadionban”, az ukrajnai háború dicsőítésére tartott monumentális show-műsorban.

A kulturális minisztérium javaslata

„A résztvevők kitiltását a lett kulturális minisztérium javasolta” – derült ki a közleményből. A háborúpárti show résztvevőin kívül Lettország beutazási tilalommal sújtott több olyan kulturális személyiséget is, akik nyilvánosan támogatják az Ukrajna elleni agressziót.

A Lettországból kitiltott orosz művészek között szerepel Nyikita Mihalkov Oscar-díjas filmrendező és színész, Valerij Gergijev sztárkarmester, Gyenyisz Macujev zongoraművész, Vlagyimir Maskov filmszínész, Nyikolaj Rasztorgujev, a „hazafias” dalairól ismert rockzenész és Polina Gagarina énekesnő, a 2015-ös Eurovíziós Dalverseny második helyezettje. 

A művészek többségének kitiltásáról már szerdán döntöttek, további hat személy – köztük a rapper Timati és A három testőr szovjet változatában D’Artagnant alakító Mihail Bojarszkij színész – pénteken került fel a feketelistára.

Rovatok