Index Vakbarát Hírportál

Nem jönnek orosz és ukrán társulatok a MITEM-re

2022. március 25., péntek 19:34

A Nemzeti Színház társulata és az április 20-án kezdődő Madách Imre Nemzetközi Színházi Találkozó (MITEM) szervezői megrendülten vették tudomásul február 24-én a háború kitörését. Ahogy mindenki, néhány napig ők is abban reménykedtek, hogy a fegyverek gyorsan elhallgatnak. Nem így lett, ezért változik a MITEM programja.

Ahogy az Index is megírta, orosz és ukrán társulatokat is vártak a VIII. MITEM-re a Nemzeti Színházba, és a háború kitörés után is remélni lehetett, hogy a fesztivál a fegyveres konfliktus közepette is be tudja tölteni a kulturális híd szerepét. A szervezők bíztak benne, hogy a ma egymással szemben álló felek ­művészei, társulatai újra eljöhetnek Budapestre, és a MITEM a béke, a megbékélés szimbólumává válhat. Hogy beteljesedhet a találkozó mottójául választott madáchi gondolat: „Testvériséget hozván a világra”.

Mára azonban világossá vált, hogy lehetetlen az ukrán és orosz társulatok Magyarországra utazása és vendégszereplése a MITEM-fesztiválon. Néhány napja a Rigai Új Színház is jelezte, hogy a háborús helyzet miatt ők sem tudnak részt venni a színházi találkozón.

A VIII. MITEM-re az alábbi társulatok nem tudnak eljönni:

A fenti előadásokra szóló jegyek a színház jegypénztárában visszaválthatók.

A műsorváltoztatás jogát fenntartva a szervezők remélik, hogy nemcsak elmaradó produkciókról kell beszámolni, hanem új programokat is kínálhatnak még. Május 2-án műsorra tűzik a Kárpátaljai Megyei Magyar Drámai Színház előadásában Joёl Pommerat Ez a gyerek! című darabját, amely 2020-ban elnyerte a legjobb nagyszínpadi előadás díját a GRA Ukrán Országos Színházi Versenyfesztiválon.

Emellett a kijevi Ivan Franko Nemzeti Dráma Színházzal sikerült megegyezniük, hogy a meghívott produkciójuk helyett felvételről levetítik egy másik előadásukat, a Karpenko-Karij műve alapján színpadra állított A boldogtalan című darabot, amelyhez kapcsolódva gyűjtést szerveznek a háború elől menekülők számára.

Rovatok