Index Vakbarát Hírportál

Áprilisban indul a Petőfi Irodalmi Múzeum és a Három Holló új programsorozata

2022. március 31., csütörtök 12:28 | aznap frissítve

A Három Holló Kávéházzal együttműködésben indít kortárs irodalmi programsorozatot a Petőfi Irodalmi Múzeum.

A havonta jelentkező beszélgetések a Digitális Irodalmi Akadémia tagjaihoz kapcsolódóan járják körbe a XX. századi magyar irodalom jelentős szerzőit és műveit.

A sorozat a DIA tagjainak életműveit, műveit járja körül – egy-egy meghatározott nézőpontból, egy-egy adott témakörben, meghívott szépírók (közöttük DIA-tagok), irodalmárok és művészek segítségével

– derül ki a PIM közleményéből. 

A beszélgetések elsősorban „a szépirodalom és a társművészetek érintkezését, közös felületeit és metszeteit tárgyalják, valamint ráirányítják a figyelmet fontos szépírói teljesítményekre”.

A rendezvénysorozatban az alábbi tárgykörök követik egymást:

Beszélgetés az absztraktrajongó költőről

A tavaszi fordulóban szó lesz Tandori Dezső képleíró verseiről, Szakonyi Károly színházáról, valamint A feleségem története című Füst Milán-regényről és Enyedi Ildikó filmes adaptációjáról is. Ősszel Kántor Péter képleíró versei, Szőcs Géza arcai, Nádas Péter színháza, továbbá Déry Tibor regénye és Fábri Zoltán filmje, A befejezetlen mondat és a 141 perc a befejezetlen mondatból kerül terítékre, decemberben pedig Csukás István lesz a fókuszban.

Az első DIA-beszélgetés április 4-én lesz, Tandori Dezső képkalandozásairól Bazsányi Sándor beszélget Barnás Ferenc íróval és Marno János költővel.

(Borítókép: Tandori Dezső, miután 2007-ben a német–magyar irodalmi kapcsolatok terén kifejtett kiemelkedő munkássága elismeréséül átvette a Goethe-érmet Budapesten. Fotó: Honéczy Barnabás / MTI)

Rovatok