Index Vakbarát Hírportál

Schilling Árpád: Mintha ránk tolatott volna egy kamion, kimondhatatlanul fáj

2022. április 4., hétfő 17:07 | aznap frissítve

A tegnapi választások eredményét több színész, rendező is kommentálta Facebook-oldalán. Schilling Árpád, Alföldi Róbert és Molnár Áron (noÁr) gondolataiból idézünk.

„Ez az egész rettenetes. Olyan, mintha ránk tolatott volna egy kamion – írja Schilling Árpád rendező, a Krétakör alapítója és vezetője. – Miközben ezer és ezer önkéntes dolgozott hősiesen, éjjel-nappal, fizetség nélkül, pusztán hazaszeretetből, szolidaritásból a magyarok jövőjéért és becsületéért aggódva. Kimondhatatlanul fáj, hogy látom a kétségbeesést azok arcán, akik mindent, de mindent megtettek azért, hogy Magyarország legalább egy centit emelkedjen a mocsárból. Igazságtalan ez az eredmény, aminek pusztítók lesznek a következményei. Mindezzel együtt, sőt éppen ezért azt gondolom, hogy méltatlan dolog Márki-Zay Pétert magára hagyni. Méltatlan a vele szemben tanúsított részvétlenség!”

Alföldi Róbert színész, rendező megismételte Schilling Árpád szavait – olyan, mintha ránk tolatott volna egy kamion –, majd hozzátette: „Csak közben ott is maradt. És szerintem az elkövetkező négy évben egyre nehezebb lesz az a kamion. Nem baj. Ez a hazám. De én akkor is büszke vagyok arra, hogy része vagyok egy európai, toleráns, liberális, befogadó kisebbségnek; és ha kisebbségben kell majd leélnem az életemet, akkor úgy lesz. Mert ez a hazánk.” Majd mindezt egy állatos történettel illusztrálta.

Molnár Áron, a noÁr-mozgalom alapítója tanulságképp a következőket írta: „Ezt a rendszert demokratikus úton nem lehet leváltani. Ez a szavazás egy rossz színház lett. Mi, szavazatszámlálók statiszták voltunk egy brutális rendszerben, jelenlétünkkel legitimáltuk ennek a hatalomnak a működését.” Majd idézett néhány mondatot, amelyet szavazatszámlálás közben hallott, például ezt: „Isten mindenkit úgy teremtett, hogy gyönyörű, de az óvodásokat ne akarják átműttetni.” Molnár Áron szerint felfoghatatlan, hogy milyen négy év vár ránk. „Most veszünk egy levegőt, erőt merítünk, és aztán megyünk tovább. Mert nem fogunk megállni! A legfontosabb: nem vagytok egyedül! Én is, mi is itt vagyunk!”

(Borítókép: Schilling Árpád Jászai Mari-díjas rendező, a rendezvény egyik szervezője a Lásd meg az embert! címmel meghirdetett demonstráción a Kossuth téren 2016. szeptember 30-án. Fotó: Koszticsák Szilárd / MTI)

Rovatok