Index Vakbarát Hírportál

Egy fesztivál szigorúan 18 éven aluliaknak

2022. április 20., szerda 15:25

A Danubia egy európai szinten is ritkaságnak számító zenei eseményben szeretné közel hozni a klasszikus zenét a gyerekek szívéhez a gyereknap hétvégéjén. A Kalandra Fül Fesztivál olyan klasszikus zenei esemény, amely egy helyre gyűjti a legjobb, legviccesebb és legszerethetőbb előadásokat az óvodás és kisiskolás korosztály számára. Az eseményre a zenekarhoz csatlakozik Szinetár Dóra is, aki nemcsak műsorvezetőként, előadóként is közreműködik néhány produkcióban.

Az idei Kalandra Fül Fesztivál házigazdája a Danubia Zenekar, akik innovatív előadásaikkal az elmúlt években lelkes gyermekek ezreinek bizonyították, hogy a klasszikus zene mennyire menő tud lenni. Az esemény azon túl, hogy értékes információkkal látja el a legkisebb nézőket is, a célcsoport számára a leginkább befogadható módon nyújt minőségi zenei élményt, fontos szerepet tölt be az ének-zene és hangszertanulás megkedveltetésében.

A fesztivál művészeti vezetője Hámori Máté Liszt Ferenc-díjas magyar karmester, több tucat újító előadás megálmodója és a zenei utánpótlás-nevelés kiemelkedő alakja. Kollégáival rengeteg tapasztalatuk van abban, hogyan szólíthatók meg az óvodás, iskolás korosztályok tagjai.

A kedvenc hétvégénk az évben, amikor a BMC minden szintje és terme gyerekzsivajtól hangos, amikor reggeltől estig szólnak a kedvenc klasszikusaink, amikor eljátszhatjuk a legjobban sikerült előadásainkat a kicsiknek és családjuknak, amikor újabb ovis rajongókat szerzünk Ravelnek és Bartóknak, akik modern mesék álruhájában hódítják meg a legkisebbeket

– hangsúlyozta Hámori Máté a fesztivál közleményében.

A fesztivál mindkét napjának délelőttjén, május 28-án és 29-én is a Zenekar két-két saját ifjúsági produkciója lesz látható, további négy előadás pedig kifejezetten erre az alkalomra készül koprodukcióban. A közös produkciók között szerepel a Szent Efrém Férfikarral és a ZeneMűvekkel tervezett koncert, a Közös hang előadás a Máltai Szimfónia programban hangszeren tanuló gyerekekkel, valamint a Fabényi Réka által vezetett, autista, Down-szindrómás és más fogyatékkal élő fiatal tagokkal is rendelkező Parafónia Zenekarral közös fellépés.

Szinetár Dórával műsorvezetőként és egy-egy produkció közreműködőjeként is találkozhatunk a fesztiválon.

A zene akarva-akaratlanul az életünk része, és ha azt szeretnénk, hogy a gyerekeink nyitott, érdeklődő, el- és befogadó felnőtteké váljanak, szerintem elengedhetetlen, hogy a zene világából is minél többfajta ingerrel találkozhassanak. Amúgy meg minél kisebb egy gyerek, annál kevésbé kell vele 'megszerettetni' a klasszikus zenét, simán csak hagyni kell, hogy szeresse! Boldog vagyok, hogy háziasszonya lehetek egy ilyen remek programnak, és részese lehetek, ahogy különböző világok találkoznak egymással, és rájönnek, hogy mennyi bennük a közös vonás

– fogalmazott Szinetár Dóra.

A III. Kalandra Fül Fesztiválra már megvásárolhatók az elővételes jegyek, a kétnapos eseményen lehetőség lesz ingyenes kísérőprogramokon is részt venni.

(Borítókép: Felvégi Andrea /  Kalandra Fül Fesztivál)

Rovatok