Index Vakbarát Hírportál

Hamarosan díjazzák a legjobb magyar operatőröket

2022. április 22., péntek 10:44

Április 29-én, a magyar film napjának előestéjén adják át a Kovács László – Zsigmond Vilmos Operatőr díjakat a Vigadóban. A gálaesten a hagyományos kategóriák mellett különböző díjakkal jutalmazzák a magyar operatőrök közösségének azon tagjait, akik évtizedeken keresztül meghatározták a magyar filmgyártás világát.

A rendezvényt – a több évtizedes múltra visszatekintő Aranyszem Operatőr Fesztivált – Zsigmond Vilmos legendás operatőr halála után nevezték át. A gálán 2004 óta olyan hazai és nemzetközi filmes szakemberek munkáját ismerték el, mint Badal János, Billy Williams, Erdély Mátyás, Hildebrand István, Illés György, Kende János, Koltai Lajos, Kovács László, Máthé Tibor, Sára Sándor, Tóth János, Törőcsik Mari, Vittorio Storaro vagy éppen a névadó Zsigmond Vilmos. 

Április 29-én Kovács László – Zsigmond Vilmos-életműdíjban részesül Gurbán Miklós Balázs Béla-díjas operatőr, akinek a nevéhez fűződnek Fehér György Szürkület (1990) és Szenvedély (1998) című filmjei, Makk Károly Lili (2003), Horváth Z. Gergely Erdély aranykora (1989) vagy Szinetár Miklós Cosi fan tutte (1997) című alkotásai.

Szintén életműdíjjal jutalmazzák Szabados Tamás operatőr-rendező életpályáját, aki az Antarktiszon jártunk (1968), a Másfélmillió lépés Magyarországon (1979), a Mazsola című filmsorozattal és dokumentumfilmekkel, illetve Rozsnyai Margit pszichológussal megalkotott közös munkáival határozta meg a magyar televíziózás világát. 

Nem csak az operatőröket díjazzák

A Bojkovszky Béla-díjat Simon József fővilágosító kapja, az ő neve a Tamara (2004), a Saul fia (2015), az Örök tél (2018) vagy éppen a Torinói ló (2011) című alkotások mellett szerepel.

Hosszú évek után ismét átadják a HSC-gyűrűket, amelyeket először 2007-ben ítélték meg azoknak a filmipari dolgozóknak, akik magas színvonalon járulnak hozzá az operatőr közvetlen munkatársaként a mozgókép elkészüléséhez. A szervezők idén két szakembernek a munkáját ismerték el: Marafkó Bálint fővilágosító és Schwindl Endre operatőr részesül a díjban.

A Kovács László – Zsigmond Vilmos szakmai nagydíjat az ARRI filmipari eszközöket gyártó cég kapja. 

Rovatok