Index Vakbarát Hírportál

IV. Károly megkoronázásáról nyílt kiállítás a Nemzeti Múzeumban

2022. április 22., péntek 12:19

A Magyar Nemzeti Múzeum kamarakiállítással tiszteleg a száz éve, 1922. április 1-jén elhunyt IV. Károly előtt. Az utolsó magyar király koronázásáról készült két festmény egy hónapig látható a múzeum Kupolatermében.

Mindössze egy hónaposra szervezték meg az utolsó magyar király, IV. Károly koronázását ábrázoló festmények kiállítását. Sokáig a festmények színes reprodukcióit ismerték, amelyek elsőként az IIlustrirte Zeitung 1917. január 25-i számában jelentek meg dupla oldalakon.

Valószínűleg vízfestékkel készültek, és a közelmúltig csak az újságban megjelent illusztrációik voltak ismertek. 2021 májusában a bécsi Dorotheum aukcióján bukkant fel a két ábrázolás nagy méretű, kidolgozott olajfestmény-változata.

A Magyar Nemzeti Múzeum az NKA miniszteri keretének támogatásával megvásárolta a festményeket, amelyek a 20. század eleji történeti festészet kiemelkedő darabjaiként a továbbiakban a Történelmi Képcsarnok gyűjteményét gazdagítják. Felix Schwormstädt (1870–1938) festményeit a Hónap kincse kamarakiállításon mutatja be a múzeum – írja az MTI.

A német festő a lipcsei Illustrirte Zeitung kiküldött képi tudósítója volt a koronázáson, és mint az első világháborút végig lefestő illusztrátor vált híressé. A művész a helyszínen készített vázlatai, valamint az előre pontosan megtervezett helyszínrajzok alapján otthoni műtermében festette meg az eseményt. A koronázási képen a Mátyás-templom vörös drapériákkal díszített szentélyében látható a koronázás pillanata, a másik festmény a koronázási lakomát ábrázolja.

Rovatok