Index Vakbarát Hírportál

Átadták az idei Fonogram-díjakat, mutatjuk a nyerteseket

2022. április 30., szombat 20:59

Mások mellett az Irie Maffia, az Ivan & The Parazol, a Blahalouisiana, az Amoeba, a Dresch Quartet, a Góbé Zenekar és Beton.Hofi is Fonogram-díjat kapott a szombaton az interneten tartott online eseményen. Életműdíjjal a Piramis együttest, szakmai életműdíjjal Komjáthy Györgyöt ismerték el.

A Magyar Hangfelvétel-kiadók Szövetsége (Mahasz) által rendezett eseményen 13 hazai és 6 külföldi kategóriában adták át a szakmai zsűri által odaítélt 2022-es Fonogram-díjakat. A győzteseket online videókban jelentették be.

A nyertesek listája:

Az életműdíjat a Piramis együttes kapta.

A magyar rockzene történetének kiemelkedő csapata az 1970-es évek második felében, az 1980-as évek elején volt a legnépszerűbb, akkori felállásában Révész Sándor énekes, Závodi János gitáros és Köves Miklós dobos mellett az azóta már elhunyt Som Lajos basszusgitáros és Gallai Péter billentyűs szerepelt.

A szakmai életműdíjas Komjáthy György eMeRTon-díjjal és a DJ-Szövetség életműdíjával kitüntetett zenei szerkesztő lett.

A nyertesek a Mahasz művészeti pályázatán győztes Sipos Balázs üvegművész pengetőt ábrázoló plasztikáját kapták meg.

A Fonogram-díjat – Arany Zsiráf-díj néven – a magyarországi hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereinek és teljesítményeinek díjazására alapította a Mahasz közgyűlése 1992 szeptemberében. A díj neve 2004-től kezdve Fonogram – Magyar Zenei Díj. A díjjal egyebek mellett elismerik a hangfelvétel-kiadás kiemelkedő sikereit létrehozó művészek és kiadók tevékenységét.

(Borítókép: Sena Dagadu, az Irie Maffia énekese. Fotó:  Üveges Zsolt / Index)

Rovatok