Index Vakbarát Hírportál

Juszt is Porgyt énekelnek az Operában

2022. április 30., szombat 10:21

A budapesti Operaház vendége lesz a világhírű brit basszbariton, Sir Willard White, aki május 1-jén és 4-én Gershwin, május 7-én és 14-én pedig Bartók korszakos operájának férfi főszerepét énekli. Az utóbbi estek második felében az OPERA magyar művészei szintén énekelnek a Porgy és Bessből, a dalszínház így kíván hitet tenni egyetemes értékű művek szabad játéka mellett.

Pályafutása során Sir Willard White a világ szinte minden jelentős operaházában és koncertszínpadán megfordult már. A jamaikai születésű művész, aki az egyik legnépszerűbb és legsokoldalúbb operasztár, rendszeres fellépője a londoni Királyi Opera, az Angol Nemzeti Opera, a New York-i Metropolitan Opera, a San Franciscó-i Opera előadásainak, Los Angeles, Berlin, Párizs, München, Hamburg, Amszterdam, Brüsszel, Madrid operaházainak, de a Glyndebourne-i, az Aix-en-Provence-i és a Salzburgi Fesztiválnak is visszatérő vendége. Hangfajának csaknem minden szerepét elénekelte az alaprepertoártól a kuriózumokig.

Rasszizmustól mentes feltételek 

A világhírű előadó május 1-jén és 4-én az Operaházban Almási-Tóth András rendezésében 2018-ban bemutatott Porgy és Bess-előadás férfi címszerepében áll színpadra. Az előadásban mások mellett Horty Lilla (Bess), Szemenyei János (Sporting Life), Szegedi Csaba (Crown), Fülep Máté (Jake), Fodor Beatrix (Clara), Fodor Gabriella (Serena) és Meláth Andrea (Maria) lesznek partnerei, a Magyar Állami Operaház Zenekarát, Énekkarát és Gyermekkarát Dénes István vezényli.

Sir Willard White május 7-én és 14-én repertoárjának egyik több évtizede meghatározó gyöngyszemét, Bartók A kékszakállú herceg vára című operájának férfi szerepét magyar nyelven énekli majd az Operaházban. A darab Szinetár Miklós ugyancsak 2018-as rendezésében lesz látható, amely a rendező korábbi, 2014-es kolozsvári színrevitele nyomán kívánta megidézni a gróf Bánffy Miklós által 1918-ban színre vitt ősbemutatót. White partnere Judit szerepében Gál Erika lesz, a prológot Kálid Artúr mondja el, az OPERA Zenekart Kovács János dirigálja.

Az est második részében a Dalszínház magyar művészeinek előadásában, koncertszerű formában szólalnak meg a Porgy és Bess népszerű részletei.

Az OPERA ezzel az előadással is jelezni kívánja, hogy az embereket valóban egyenrangúnak tartja, a bőrszín és más egyéb tulajdonságaik szerinti hátrányos megkülönböztetésük bűn, és hogy álláspontja szerint az egyetemes kultúra remekműveit mindenkinek jogában áll előadnia, ha a méltányolható, de rasszizmustól mentes feltételeknek eleget tett – írják közleményükben. – Az OPERA a legnagyobb örömmel kínálja fel a szereplési lehetőséget például Bartók mesterművében afroamerikai származású művésznek, és hasonlóan tiszteletteljes eljárást tervez Gershwin darabja kapcsán is – az ellenkező irányban.

Ez a kitétel arra a 2019-es vitára utal, amikor a Magyar Állami Operaház nem színes bőrű színészekkel tűzte műsorára a Porgy és Bess című Gershwin-operát.

(Borítókép: Sir Willard White 2012. december 11-én. Fotó: Dave M. Benett/WireImage)

Rovatok