Index Vakbarát Hírportál

A Draco Malfoyt alakító színész a West Enden lép fel

2022. május 8., vasárnap 14:38

Tom Felton örökre egybeforrt a szőke, undok képű, gonoszkodó varázslótanonc Draco Malfoy karakterével, de ezt egyáltalán nem bánja.

Tom Felton, aki leginkább Draco Malfoy szerepéről ismert, interjút adott a The Guardian nevű lapnak, ugyanis harminc év után először játszik színházban. A West Enden debütáló, 2:22: A Ghost Story című darabot próbálja a Criterion Színházban.

Az előadásnak ez lesz a harmadik színházi évada, de az első, amiben Felton is szerepel. A történet szerint Jenny és férje, Sam nemrég költözött egy házba. Minden éjjel pontosan 2:22-kor a nő azt hallja, hogy valaki mozog a házban, gyakran a gyermeke hálószobájában lévő bébiőrön keresztül, és meggyőződése, hogy a házban kísértetek járnak. Sam persze nem hisz neki. A házaspár vacsorát rendez Lauren, Sam régi barátnője és annak új barátja, Ben számára. A furcsa zajok persze éles vitát váltanak ki a felek között, így Jenny rábeszéli a többieket, hogy maradjanak fent 2:22-ig. Felton Sam szerepében lép színpadra.

Felton utolsó színházi fellépése óta csaknem harminc év telt el. Akkor még hatévesen lépkedett a deszkákon egy gyerekelőadásban, nagyjából olyan szerepben, mint „a harmadik fa”. Három testvére közül a legidősebb terepe volt a színház, Felton elmondása szerint ő csak úgy elvolt a színjátszóval, sokkal jobban érdekelte gyerekként a horgászat. Majd elkezdett forgatni reklámokban, és megkapta első filmes szerepeit, amíg végül 12 évesen eljutott egy castingra, ami az egész életét megváltoztatta.

Én voltam azon kevesek egyike, akiknek akkoriban fogalmuk sem volt arról, mi az a Harry Potter. 

Felton számára ez is csak egy újabb munka lehetősége volt. Először Harry Potter, majd annak legjobb barátja, Ron Weasley szerepére hallgatták meg, feketére, majd vörösre festették a haját. Végül Draco Malfoy szerepét kapta meg, mi pedig azóta sem tudunk jobb castingot elképzelni a sápadt, gonoszkodó varázsló karakterére.

Úgy vélem, azért kaptam meg a szerepet, mert fogalmam sem volt, hogy miről van szó. Varázslók a lépcső alatti gardróbban? Semmit sem értettem ebből. Azt hiszem, Chris Columbus, a rendező felismerte bennem ezt az enyhe érdektelenséget és arroganciát, amiről úgy gondolta, hogy Malfoynál működhet.

Feltonnak nem borult fel egyből az élete, hiszen tömbösítve forgatott, így volt, hogy hetekig iskolába járt, majd a következő hetekben a stúdióba.

Néha kaptam egy-egy poént vagy megjegyzést a haverjaimtól, de őszintén szólva senkit sem érdekelt a munkám. Erősen küzdöttem azzal a gondolattal, hogy nincs bennem semmi különleges, pedig festett hajjal jártam, és egy gonosz varázslót játszottam. De ez akkor nem volt menő. Kifejezetten hátrányból indultam a lányoknál.

Az eredeti tervek szerint a stúdió csak az első két filmre szerződtette a gyerekszínészeket, így Feltonnál sem volt egyértelmű, hogy mind a nyolc filmben szerepet kap majd. Ez pedig segítette, hogy ne szálljon el a sikertől.

Soha nem szerződtünk 12 évre. Egy bizonyos ponton azt feltételeztem, hogy majd rendes színészekkel pótolnak minket, de nem így történt.

A Harry Potter forgatásán Maggie Smith, Alan Rickman, Emma Thompson mellett állva sokszor nem érezte magát a helyén.

Nekem nem kellett tízoldalnyi párbeszédet megtanulnom a meghallgatáshoz. Csak annyit tettem, hogy megjelentem egy taknyos kölyökként, aki jól néz ki, és megkaptam a szerepet.

Jason Isaacs játszotta Draco apját, Lucius Malfoyt. A színész rengeteg tanáccsal látta el Feltont, és mindig biztatta őt.

Hihetetlenül támogató és kedves volt. Ez egy nagyon fontos kapcsolat volt számomra. Soha nem beszélt velem úgy, mint egy gyerekkel, és mindig mindenben segített. Jason viselkedése volt az egyik ok, hogy megszabadultam az imposztorszindrómámtól. Azt mondta nekem, hogy jó vagyok, de sokkal jobb is lehetnék. Hogy tanuljak, és dolgozzak magamon, hozzam formába magam, tanuljak meg amerikai akcentussal beszélni, és szerezzek egy jó amerikai ügynököt.

Felton az utasításnak megfelelően cselekedett. Így mikor szögre akasztotta a roxforti talárt, szinte egyből A majmok bolygója: Lázadás című filmben kezdett forgatni.

Nem sokkal később Los Angelesbe költözött. Lassan, de folyamatosan jöttek a felkérések, munkák. Sok független film és néhány televíziós fellépés, de semmi olyan, ami elérte volna A majmok bolygója vagy a Harry Potter sikerét.

Több mint 10 év telt el az utolsó Harry Potter-film megjelenése óta, de a filmsorozat népszerűsége a mai napig nem csökkent.

Tíz évig jártam világosszőke hajjal, és egyszer sem állítottak meg a metrón, de most ez megváltozott. A rajongók, akik manapság odajönnek hozzám, még meg sem születtek, amikor az első film készült. A Harry Potter-széria szeretete generációról generációra öröklődik.

A színész a mai napig nagyon szívesen gondol a Harry Potter-filmekre, ha kell, Malfoy karakterébe is visszabújik pár TikTok-videó erejéig. Mondataiból pedig mindig süt, hogy a mai napig hálás a szériának, és átérzi a csillogó tekintetű rajongók lelkesedését, mert kicsit ő is rajongóvá vált. 

Rovatok