Index Vakbarát Hírportál

Költözik a debreceni Csokonai Színház

2022. május 13., péntek 13:43

Csaknem 6 milliárd forintból valósul meg Debrecenben a Csokonai Fórum, amely a teljesen megújuló Csokonai Színházzal együtt a város történetének legnagyobb kulturális fejlesztése, a színjátszás határon átívelő debreceni központja lesz. A beruházás az európai uniós döntéshozóknak, a romániai partnereknek és a magyar kormánynak köszönhető.

A tervezettnél is jobban haladt a kivitelezés a Csokonai Fórumban, így még az év első felében átadják az új színházművészeti központot. „Hamarosan költözünk – már nincs sok hátra, és birtokba vehetjük a Csokonai Fórumot, a Csapó utcai bevásárlóközpont mellett kialakított színházi teret” – adta hírül a színház. A nagy költözésre készülve egy pörgős, táncos flashmobbal lepték meg a Csapó utcán sétálókat. A táncos performance-ból a teljes társulat kivette a részét, az igazgatóval, Gemza Péterrel az élen.

Mindemellett június 8-án fergeteges musicallel veszi kezdetét a Nagyerdei Szabadtéri Játékok programsorozata. A TBG Productions előadásában a híres zseni, Nikola Tesla alakja elevenedik meg a Nikola Tesla – Végtelen energia című musicalben. A kétórás show a ma rendelkezésre álló legkorszerűbb show-technikai elemek alkalmazásával teremti meg azt az egyedi látványvilágot, amely lenyűgöz és elkápráztat, s egyben izgalmas zenei és vizuális hátteret ad Tesla életének és a XIX. század hangulatának.

Május 18-án Kéringer László és Rendes Ágnes operaénekesek lesznek a Velünk élő opera című népszerű beszélgetéssorozat vendégei. Debrecen ikonikus operaénekese, Hegyes Gabriella pályafutását, emlékezetes alakításait idézi meg Ujvárosi Andrea, a Velünk élő opera háziasszonya két vendégével. Az esemény ingyenesen látogatható, de regisztrációhoz kötött.

Június 16. és 18. között immár negyedszerre vesz részt a társulat az Irodalom Éjszakája debreceni megvalósításában. Színművészeik idén is 25 ország 25 szerzőjének 25 művét hozzák közel a közönséghez a felolvasásokon, amelyek helyszíne Debrecen belvárosa lesz, de ehhez idén új helyszínként kapcsolódik a Csokonai Irodalmi Labor is.

Rovatok