Index Vakbarát Hírportál

Egy kiállítás, amit akár jógamatracról is csodálhatunk

2022. május 18., szerda 13:23

Merüljön el fényművészeti alkotásokban.

A Gallery MAX legújabb kiállítása 2022. május 20-án nyílik Fényesszencia címmel, amelyen több mint húsz kortárs alkotó munkáival találkozhatunk. Az alkotásokkal arra ösztönzik a látogatókat, hogy legalább harminc percet töltsenek el (ülve, állva, vagy akár jógamatracon) a különböző műtárgyak, digitális munkák és fényinstallációk által bevilágított kiállítóteremben, melyben egy egészen új érzékeléssel találkozhatnak a fény és színek világában.

A kiállító művészek között megtalálható Weiler Péter, Lonovics Zoltán, Esse Bánki Ákos vagy épp Baksai József. A tárlat kurátora Bacsak Júlia művészettörténész. Az érdeklődők július 1-ig barangolhatnak a kiállításban, amely 2020 óta a MaxCity Lakberendezési Bevásárlóközpont professzionális kiállítótere.

Régóta vizsgálják, hogy az elsődleges természeti fényforrások, mint a Nap, a Hold és a csillagok, milyen hatást gyakoroltak az emberi civilizáció kialakulására és több ezer éves fejlődésére. A „testetlen” fény önálló képteremtő lehetőségként a Bauhausban született meg, s ebben kiemelkedő szerepe volt Moholy-Nagy Lászlónak. Moholy-Nagy László egyik plasztikai alkotásán szinte megragadta és szinte anyagba zárta a fényt.

Az érzékeink kulturálisan és társadalmilag is kódolva vannak. Ahhoz, hogy az érzékeinken túljussunk, a kulturális meghatározottságunkat is hátra kell hagyni. A kiállítás alkalmával különböző médiumú és technikájú kortárs alkotások segítségével a nézők nemcsak a fény gyógyító erejét tapasztalhatják meg, hanem olyan immerzív élményben is részesülhetnek, mely új dimenziókat és értelmezéseket nyújt a fényművészet képi ábrázolásának.

Az ember lassan már nem tudja elhatárolni a testét a környezetétől

A fényművészeti alkotások segítségével új típusú kontextusok jelennek meg, ahol a minőségi lét testi és lelki kérdései vetődnek fel információs társadalmunk viszonyrendszerében. Hol lehet a testünk szerepe és milyen élményeket tudunk formálni a technológiai változások eszközrendszerével, merthogy az egész környezetünk egyre inkább multiszenzoriálissá válik. Az ember lassan már nem tudja elhatárolni testét a környezetétől, már nem látjuk az én és a nem-én közötti határokat.

Fontos, hogy a végtelen skálájában, a pillanat relációjában kizökkenjünk és kitekintsünk a mindennapi élet merev keretrendszeréből és az automatizált döntési helyzetek helyett, impulzív élmények hatása alá kerüljünk. Hagyjuk, hogy átjárjon minket a fény nyugtató, harmonizáló, feszültségoldó, felemelő esszenciális ereje és a fényjáték öntudatlan befogadásával a művészeti alkotásokra ne pusztán tárgyként, hanem élmények kiváltóiként tekintsünk.

A kiállító művészek listája:

A kiállítás 2022.05.21. és 2022.07.01. között a bevásárlóközpont nyitvatartási idejében látogatható.

(Borítókép: Bordos László Zsolt Fényformák című alkotása. Fotó: Gallery MAX)

Rovatok