Index Vakbarát Hírportál

J.K. Rowling lett a leggazdagabb író

2022. május 20., péntek 16:33 | aznap frissítve

Újabb rekordra emelkedett a Nagy-Britanniában élő milliárdosok száma és vagyona, bár néhány orosz nagybefektető vagyoni helyzetét erőteljesen kikezdték az Ukrajna elleni orosz invázió miatt elrendelt szankciók.

A Sunday Times című konzervatív vasárnapi brit lap 1989 óta minden év tavaszán összeállítja listáját – Rich List – a Nagy-Britanniában élő leggazdagabbak becsült vagyonáról. A most 34. alkalommal elkészített összesítés szerint – amelynek felső 250-es mezőnyét a lap már pénteken ismertette – Nagy-Britanniában 177 milliárdos él, hattal több, mint egy éve. A nagy-britanniai milliárdosok összvagyona jelenleg 710 milliárd font (több mint 322 ezer milliárd forint), nyolc százalékkal több, mint tavaly, írja az MTI.

A Rich List 2022 összeállítói szerint az idei lista legnagyobb vesztese Roman Abramovics, az angol labdarúgó-bajnokságok legfelsőbb osztályában – Premier League – játszó londoni Chelsea orosz tulajdonosa. Abramovics, aki a kilencvenes években elsősorban olajüzletekből gazdagodott meg, és 2003 óta birtokolja a Chelseat, az idei vagyoni rangsorban húsz helyezéssel, a 28. helyre zuhant vissza, miután vagyona a Rich List 2022 szerkesztőinek becslése szerint 6,1 milliárd fonttal, tavaly kimutatott vagyonának több mint felével csökkent a szankciók miatt.

Az idei milliárdos-ranglistát a Hinduja testvérek vezetik csaknem 28,5 milliárd fonttal. A Buckingham-palota – az első számú londoni királyi rezidencia – közvetlen közelében, hatszintes kastélyban élő Srichand és Gopichand Hinduja multinacionális vállalkozási hálózata az olaj- és az autóipartól a pénzügyi szolgáltatásokon át az ingatlan- és médiapiacig terjed. A család vagyona a Sunday Times kimutatása szerint egyetlen év alatt 11,5 milliárd fonttal gyarapodott. A Hinduja-dinasztia negyedszer került a Rich List élére, övék a legnagyobb egyéni vagyonérték a kimutatás eddigi történetében.

Az irodalmárok vagyonlistáját továbbra is a példátlan sikerű Harry Potter-regénysorozat Skóciában élő szerzője, Joanne K. Rowling vezeti, akinek a Rich List 2022 szerkesztői 850 millió font vagyont tulajdonítanak, harmincmillió fonttal többet, mint tavaly. J.K. Rowling, aki a kilencvenes évek elején még heti hetvenfontos tanácsi segélyből, munkanélküliként tengődött egy edinburghi szociális bérlakásban, ma világviszonylatban is messze a leggazdagabb regényíró. A Rich List 2022 szerkesztői szerint jövedelmei alapján az 56 éves Rowling már csatlakozhatott volna a nagy-britanniai milliárdosok klubjához, és ez csak azért nem történt meg, mert vagyonából rendkívül nagyvonalúan támogat különböző jótékonysági szervezeteket és programokat. Az idei vagyonlista összeállítóinak becslései szerint J.K. Rowling könyveiből több mint egymilliárd, a nyolc eredeti Harry Potter-filmfeldolgozásból további kétszázmillió fontot kereshetett eddig.

A leggazdagabb brit zenészek és zeneszerzők idei listáját továbbra is Sir Paul McCartney vezeti. A Beatles egykori basszusgitárosa és dalszerzője a Rich List 2022 szerkesztőinek becslése szerint jelenleg 865 millió fontot tudhat bankszámláján, 45 millió fonttal többet, mint tavaly. A második, a harmadik és a negyedik helyen sem történt változás: McCartney után továbbra is a U2, Lord Andrew Lloyd-Webber és Sir Elton John következik 625 millió, 495 millió, illetve 395 millió fonttal. A felső tízes zenei mezőnyben van még Sting (320 millió font), Sir Mick Jagger és Keith Richards (318, illetve 303 millió font), Olivia és Dhani Harrison (295 millió font), Sir Ringo Starr (285 millió font) és Ed Sheeran (260 millió font).

(Borítókép: J.K. Rowling. Fotó: Tolga Akmen / AFP)

Rovatok