Index Vakbarát Hírportál

Orosz karmesterrel erősít a Concerto Budapest

2022. május 25., szerda 19:35

Új évadot hirdet Magyarország egyik legsikeresebb komolyzenei társulata. Zenetörténeti legendák csatlakoztak a következő, meghatározó évad munkájába.

Keller András, a Concerto Budapest zeneigazgatója kihirdette a 2022/23-as évad műsorát. Az új évadhoz csatlakozik a nemzetközi zenei világ két meghatározó személyisége, Eötvös Péter zeneszerző, karmester és Mihail Pletnyov zongoraművész, karmester.

Az évad egyfajta nyitányaként tekinthetünk a zenekar júniusban induló angliai turnéjára, ahol az Egyesült Királyság legpatinásabb koncerttermeiben adnak koncertet. Londonban és Anglia nagyobb városaiban, köztünk Birminghamben csendülnek fel Bartók Béla, Kodály Zoltán és W. A. Mozart művei. Különlegesség, hogy a birminghami koncertet élőben közvetíti a Bartók Rádió a magyar közönség számára. Keller András Kossuth-díjas hegedűművész és karmester célja mind a külföldi, mind pedig a magyar közönséggel jobban megismertetni Bartók zenéjét, hiszen ahogy fogalmaz:

A Bartók Concertóban benne van minden, ami a magyarság lényege. 

Továbbá kiemelte: ezekben a nehéz időkben, amelyeket az emberiség jelenleg megél (majomhimlő, háború),

az igazi élet az alkotásban és a zenében megtalálható nyugalom és harmónia.

Ligeti 100

Jövő májusban Ligeti György világhírű magyar zeneszerző születésének 100. évfordulóját ünnepli a komolyzenei világ. A Concerto Budapest a róla elnevezett Ligeti Ensemble formáció létrehozásával, továbbá a híres Requiemmel és nagyzenekari darabjaival tiszteleg a zeneszerző előtt. A bérletváltás a 2022/23-as évadra június 21-étől indul. 

A Concerto Budapest az elmúlt években számos kiváló élő koncertet adott már az Indexen. Volt már Mozart-nap, tisztelegtünk Beethoven muzsikája előtt, és megismerhettük a brácsát is. A koncertekről bővebben itt olvashatnak

(Borítókép: Mudra László – Zeneakadémia)

Rovatok