Index Vakbarát Hírportál

Katinka lemaradt a versenyről

2022. május 28., szombat 09:51

A játszma című nagyjátékfilmmel kezdődik és a Katinka című dokumentumfilmmel zár a június 9–12-ig tartó Magyar Mozgókép Fesztivál. Közben – Veszprémben, Balatonfüreden és Balatonalmádiban – levetítenek száz magyar filmet, sor kerül 19 premierre, emellett szakmai beszélgetéseken és közönségtalálkozókon várják az érdeklődőket. Minderről Lukácsy György fesztiváligazgatót kérdezzük.

Egy előfesztiválnak is nevezhető sikeres és hangulatos filmpiknik után másodszor rendezik meg a Veszprém-Balaton térségben a Magyar Mozgókép Fesztivált, ahol az elmúlt egy év filmtermését tekinthetik meg a nézők. A művek versenyeznek is, az Oscar-gálához hasonlóan számos kategóriában – a legjobb játékfilmtől a legjobb rendezőn, női és férfi főszereplőn, maszkmesteren és vágón át a legjobb dokumentum- és animációs filmig – díjazzák az alkotókat. Érdekesség, hogy Kálomista Gábor producer Elk*rtuk című filmje egyik kategóriában sem került a legjobb öt közé, de a programban szerepel.

Az Index Kultúra rovata arútluK podcastjának vendége ezúttal Lukácsy György, a rendezvény fesztiváligazgatója, aki elmondja többek között, hogy a Balaton-parti helyszíneken, Füreden és Almádiban még a strandon is filmet vetítenek, de arra azért figyeltek, hogy ott ne drámát adjanak, inkább könnyedebben befogadható alkotásokat, a komolyabb programok pedig a veszprémi Hangvillában zajlanak. A premierek között három egész estés alkotás szerepel, két nagyjáték- és egy dokumentumfilm:

Az első A vizsga című kultfilm folytatása, különlegessége, hogy látható benne Kulka János, ráadásul „személyre szóló” szerepben. A második, a Szia, Életem! főszereplője a ma talán legtöbbet foglalkoztatott színész, Thuróczy Szabolcs (Kulkát és Thuróczyt is jelölték a legjobb férfi főszereplő díjára), a harmadik pedig Papp Gábor Zsigmond egész estés filmje Bereményi Gézáról, sok zenével.

Bereményi Géza nemcsak kulturális ikon sokunk számára, de a Balaton-felvidékhez is kötődik, a film egyik jelenete Ábrahámhegyen játszódik egy baráti társaságban, sok ismerős arccal

– mondja Lukácsy György. 

A fesztiválon levetítenek a nagy sikerű A besúgó című sorozatból is két részt, az alkotókkal pedig többek között azokról a dilemmákról is beszélgetnek, amelyekről az Indexen is lehetett olvasni, például, hogy a valóság hogyan ütközik a fikcióval. A szervezők azért szenteltek ennek is külön programpontot, mert hot topic, mindenki erről beszél.

 A beszélgetésen még szóba kerül:

Aki pedig lemaradt volna róla vagy újra meghallgatná, miről mesélt Kolonics Zoltán, a Málna The Pastry Shop cukrásza, az itt megteheti.

(Borítókép: Lukácsy György. Fotó: Karip Tímea / Index)

Rovatok