Index Vakbarát Hírportál

A világzene nagyágyúinak közös koncertje lesz a Müpában

2022. május 29., vasárnap 10:15

Napjaink világzenei színterének két nagyágyúja, Alim Qasimov és Alireza Ghorbani ad közös koncertet június 23-án a Bartók Béla Nemzeti Hangversenyteremben.

A két művész évszázadok tradícióit hozza el a Müpa színpadára, olyan formában, amely a mai, rohanó világ emberének is könnyen befogadható és lelket simogató – adta hírül az MTI.

Az azerbajdzsáni Alim Qasimovot, a hagyományos azeri mugham kompozíciók ma élő első számú énekes-előadóját olyan zenészek sorolták kedvenceik közé, mint Jeff Buckley és Björk.

Keletről Nyugatra

Az ókorba visszavezethető – rendkívül összetett – művészeti forma, a mugham a Közel- és Távol-Kelet egyik legszélesebb körben elterjedt műfaja, amelynek variánsai Európában is megtalálhatók. Alapjai az imádságokban és az altatódalokban gyökereznek, így öröklődve generációról generációra. 2003-ban az UNESCO is felvette a világ szellemi kulturális örökségeinek listájára.

Qasimov a klasszikus költemények, valamint hangszeres és énekes improvizációk által jellemzett műfaj autentikus interpretációjában is remek, ugyanakkor új oldalról is megközelíti azt.

Most először ad koncertet Magyarországon: az iráni énekessel, Alireza Ghorbanival közösen lép a Müpa színpadára.

Ghorbani 2019-ben a telt házas Fesztivál Színházban mutatta be legszebb perzsa szerelmes verseket feldolgozó albumát. Az előadó a különösen nehéznek tartott tasnif és radif énektechnika kiemelkedő mestere, és miközben művészetében a hagyományokból táplálkozik, tisztelettel és kíváncsisággal fordul a kortárs kultúra felé.

Június 23-i közös esten is a múltba, a Mohamed próféta idejéből eredeztetett szúfizmus tanításaihoz és hagyományaihoz nyúlnak vissza

– áll az ajánlóban.

Mindketten a saját világuk felől közelítik meg, énekükkel egyesítve a perzsa (rumi) és azeri (fuzuli) költészetet. Mindezt olyan tradicionális hangszerek kíséretében, mint a moshtagh, a tar és a kamancheh, illetve a nemzetközi színtéren nagyra tartott magyar dzsesszmuzsikusok, az ütőhangszeres Dés András és a nagybőgős Szandai Mátyás társaságában. 

Rovatok