Index Vakbarát Hírportál

Egy hónapig látható Sisi piperetükre

2022. május 31., kedd 07:19

Az 1800-as évek végén, gyümölcsfából készült, gazdagon díszített ezüst piperetükör a hónap kincse a Magyar Nemzeti Múzeumban. Tetején, Sisi monogramja fölött, a császári korona is látható, emiatt kiemelt helyen, a császári birtok ceremoniális hálószobájában állhatott. A szépségápolási rutinjairól legendásan híres Sisi piperetükre egy hónapig megtekinthető az intézmény Széchényi-termében.

I. Ferenc József magyar király felesége, Sisi hajápolási praktikáiról, hajkoronájáról és bőrápolási szokásairól nemcsak írott vagy képi emlékek maradtak fent, de tárgyak is őrzik a „szépségrutin” emlékét, mint például az az udvartartás számára készített, gyönyörűen megmunkált, ezüstkeretű tükör, amelyet tavaly vásárolt meg egy müncheni árverésen a Magyar Nemzeti Múzeum.

L. Simon László a tükör bemutatásakor elmondta: folyamatosan gyarapodik a Nemzeti Múzeum gyűjteménye, így hónapról hónapra olyan nagyszerű kiállítási tárgyakat, történelmi emlékeket tudnak bemutatni, mint Sisi piperetükre. A főigazgató hangsúlyozta,

„a Nemzeti Múzeum legfontosabb feladata, hogy ezeken a tárgyakon, emlékeken keresztül járuljon hozzá nemzetünk hiteles történelmének, valamint történelemformáló mondáinak, mítoszainak és hiedelmeinek bemutatásához”.

A hónap kincse 1872 után készülhetett, tehát biztosan nem esküvői ajándék volt. A keret vésett, rátett királynéi monogramja fölött a császári korona is szerepel, ez alapján a tükör a császári birtok ceremoniális hálószobájában állhatott. Erzsébet királyné bécsi, hofburgbeli lakosztályában ma is látható az az egyszerűbb kivitelű készlet, amely a királyné napi szépségrutinját szolgálhatta.

A műtárgy a bécsi udvar egyik elismert szállítója, Josef Carl Klinkosch (1822‒1888) jegyeit viseli, aki a 19. század közepének egyik legfontosabb ötvösmanufaktúráját vezette. 1869-ben már egyedüli tulajdonosa lett a cégnek, ekkortól használta az ezen a tükrön is látható mesterjelzést.

A keret a 18. század harmincas éveiben készült, francia hullámos keretelésű tükröket követi, szerkezete a kora újkortól ismert módon készült.

Polírozott diófa alapra szerelték rá apró ezüstszegecsekkel az előoldalra a famagnál kissé nagyobb, öntött, cizellált, vésett ezüstkeretet. A hátoldalon a kitámasztást szolgáló facsuklókat karéjos szélű ezüstlemezek rögzítik.

Sisi piperetükre egy hónapig látható a Magyar Nemzeti Múzeum Széchényi-termében.

(Borítókép: Sisi 1872 után készülhetett piperetükre a Magyar Nemzeti Múzeumban (MNM) 2022. május 23-án. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok