Index Vakbarát Hírportál

Megnyitja kapuit a The Space

2022. június 3., péntek 11:54

A The Space Contemporary Art Gallery and Management 2022. június elején nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt Hajnal Gabriella Kilátás című kiállításával. A tárlat kurátora Boros Lilla művészettörténész. A galéria egy többfunkciós hely: egyben kiállító-, oktatási, közösségi tér és művészetmenedzsment-iroda.

A kiállítások mellett lesznek programok – előadások, beszélgetések, tárlatvezetések, workshopok és egyéb izgalmas események. Alapítója Bérczi Linda művészeti menedzser, aki olyan programokat jegyez, mint a Budapest Art Mentor program vagy a Budapest Art Week. A galéria művészköre már az indulásnál impozáns: Hajnal Gabriella kárpitművész, Fürjesi Csaba és Horváth Lóczi Judit képzőművészek, Kiss Márta és Koleszár Kata festőművészek, valamint Robitz Anikó fotóművész. A galériában mostantól a művészkör önálló kiállításai követik egymást, programokkal karöltve. A nyitótárlat július 1-ig látogatható.

Hajnal Gabriella több mint fél évszázada aktív művész. Művészete feldolgozza a huszadik és a huszonegyedik század történelmi élményeit, alkotásaiban keveredik a hagyomány, a történelem, a vallástörténet, a kultúrtörténet és a modernizmus. Munkácsy-díjas, a Magyar Köztársasági Érdemrend tisztikeresztjével kitüntetett, a Széchenyi Irodalmi és Művészeti Akadémia rendes tagja, tanulmányait a Magyar Képzőművészeti Főiskola Festő Tanszékén végezte (1951–1957).

Számtalan kiállításon és művészeti eseményen vesz részt Magyarországon és külföldön, többek között Ausztráliában, Németországban, Svájcban, Japánban, Indiában, Franciaországban, Olaszországban, az Egyesült Királyságban, Dániában, Belgiumban. Művei megtalálhatók több magyarországi közgyűjteményben, intézetben és külföldön nagykövetségi intézményekben.

A Kilátás című kiállítás egyrészt betekintést nyújt Hajnal Gabriella vörös-kék műveinek gazdagságába, másrészt lehetőséget teremt a művész rég nem látott műveinek újbóli felfedezésére azok számára, akik hiányolták a művész megjelenését az utóbbi években, és megismerésére azok számára, akiknek nem volt még lehetősége felfedezni gazdag életművét.

A The Space első nyilvános eseményére június 8-án kerül sor, amikor a kurátor tárlatvezetésén ismerhetik meg az érdeklődők a művész világát. Egy portréfilmet is láthatnak az alkalom során.

A részvétel ingyenes, de regisztrációhoz kötött.

(Borítókép: Egressy Orsolya)

Rovatok