Index Vakbarát Hírportál

Katalán rumbára ropják a táncot Budán

2022. június 4., szombat 20:46

A Fonóban ad koncertet a MazsiMó-GipsyMó SuperGroup június 18-án, fergeteges buli várható.

A katalán rumbára épülő zenét játszó formációt a nemzetközi szinten is magasan jegyzett Romengo zenekar vezetője, Rostás Mihály Mazsi hívta életre 2021 augusztusában. A műfajt a világ minden táján a Gipsy Kings tette ismertté, az ő nyomdokaiba lépve szólaltatja meg a MazsiMó-GipsyMó is a katalán rumbát, Magyarországon egyetlen zenekarként.

Rostás Mihály gyerekkorában egy videón látta a Gipsy Kings egyik koncertjét, és lenyűgözte, ahogyan gitároztak. A zsebpénzéből vett egy négyfejes videólejátszót, csak azért, hogy le tudja lassítani a felvételt, így tanulta meg a rumbazene gitártechnikáját. A gitáros-énekes, aki a magyarországi oláh cigány zene terén több együttessel, projekttel (Romengo, Lakatos Mónika és a Cigány Hangok, Romanimo) is nemzetközi ismertségre tett szert, régi álmát valósította meg a Gipsy Kings flamencós, salsás, popos világát idéző zenekarral. A nevükben kétszer szereplő mó annyit jelent lovári nyelven, hogy te, ezt akkor is használják, ha valamit nyomatékosítani szeretnének.

A formációhoz a műfaj olyan jeles képviselői csatlakoztak, mint Csipkés Sándor billentyűvel, Hőnich Henrik dobbal és Balogh Guszti, utóbbi Magyarországon talán az egyetlen, aki hitelesen képviseli a műfajt az énekével. A koncerteken elsősorban saját dalokat játszanak, de a Gipsy Kings nagy slágerei, valamint régi magyar és külföldi dalok feldolgozásai is elhangzanak.

Közreműködik Rostás Mihály Mazsi (gitár, ének, vokál), Balogh Guszti (ének, gitár, vokál), Bordás Péter (basszusgitár), Csipkés Sándor (billentyű), Hőnich Henrik (dob), Kerényi Nemimre Ákos (perka), Lakatos Róbert (gitár, ének, vokál), Rostás Zoltán (gitár, ének, vokál), Kovács A. Máté (gitár, ének, vokál), Alex Torres (szólógitár), Balogh Noé (gitár, ének, vokál).

(Borítókép: Balogh Mária)

Rovatok