Index Vakbarát Hírportál

Elkészült a Joker folytatásának forgatókönyve

2022. június 8., szerda 09:17

Todd Phillips filmrendező hivatalosan is megerősítette, hogy elkészült 2019-es Oscar-díjas filmje folytatásának forgatókönyve.

Phillips megosztotta a forgatókönyv címlapját, amelyet Scott Silverrel, az első rész társalkotójával együtt írt, valamint egy fotót, amelyen Joaquin Phoenix olvassa a könyvet. Phillips azt is felfedte, hogy a munkacím Joker: Folie à deux. 

A Folie à deux, más néven megosztott pszichózis vagy megosztott téveszmés rendellenesség (SDD) olyan pszichiátriai szindróma, amelyben a téveszmék tünetei, és néha a hallucinációk egyik egyénről a másikra terjednek.

A jelenleg érvényes pszichiátriai diagnosztikai kézikönyvben (A mentális betegségek diagnosztikai és statisztikai kézikönyve, ötödik kiadás az eredeti angol cím alapján elterjedt rövidítésében DSM-5) ez a rendellenesség már nem szerepel, ugyanis a DSM–5 nem tekinti a megosztott pszichotikus rendellenességet (Folie à Deux) különálló entitásnak, hanem az orvosnak be kell sorolnia a „téveszmés zavar” vagy az „Egyéb meghatározott skizofrénia spektrum és egyéb pszichotikus zavarok” kategóriába.

Phoenix 2019-ben megkapta a legjobb férfi főszereplő Oscar-díját Arthur Fleck szerepéért. A Joker 1,07 milliárd dollár bevételt hozott világszerte, ami viszonylag szerény költségvetéséhez képest elképesztő összeg egy olyan filmért. A Joker összesen 11 Oscar-jelölést kapott, a zeneszerző Hildur Gudnadottir pedig Phoenix győzelme mellett szintén megkapta a díjat − írja a Hollywood Reporter. 

A Hollywood Reporter 2019-ben közölte, hogy Phillips visszatér, hogy írjon egy Joker-folytatást, és a múlt héten arról számolt be, hogy a filmrendező tanácsadóként vehet részt a Warner Bros jövőbeli DC-projektjeivel kapcsolatban.

(Borítókép: InterCom)

Rovatok