Index Vakbarát Hírportál

Elárvereznek egy 400 évvel ezelőtti Shakespeare-kötetet

2022. június 10., péntek 16:18

Újabb példányt árvereznek el William Shakespeare első gyűjteményes kötetéből, egy 400 éves kiadásából, ami az első Skóciából származó darab és 2,5 millió dollárért is elkelhet július 7-én, New Yorkban.

Újabb példányt árvereznek el William Shakespeare gyűjteményes kötetének első, csaknem 400 évvel ezelőtti kiadásából. A magántulajdonban maradt kevesebb mint húsz, úgynevezett első fólió megvételre kínált példánya akár 2,5 millió dollárért is elkelhet a július 7-i New York-i liciten – közölte pénteken az aukciót lebonyolító Sotheby's.

Az aukciósház szerint ez lehet az első példány, amely Skóciából származik, ami irodalmi értékén kívüli történelmit is kölcsönöz a könyvnek. A kötetnek hiányzik ugyanakkor az író képmását ábrázoló borítója, amelyet az évszázadok során talán eltávolítottak vagy elloptak, hogy bekereteztessék portréképként. A kötet utolsó ismert tulajdonosa egy chicagói ingatlanfejlesztő.

 

A gyűjteményes kötetet Shakespeare barátai, John Heminges és Henry Condell színészek készítették elő fólió formátumban a drámaíró halála után, 1623-ban.

Az akkor Shakespeare-nek tulajdonított összes, 36 színpadi művet tartalmazza, köztük olyanokat, amelyeket addig nem publikáltak és amelyek talán nem is maradtak volna fenn e kiadás nélkül.

A világ legdrágább irodalmi műve

Noha Shakespeare művei közül 18-at már korábban is kiadtak, az első fólió az egyetlen megbízható forrása nagyjából további húsz szövegének és értékes forrásszövege a korábban publikáltaknak is.

Az első fólió egyik példánya 2020 októberében kis híján 10 millió dollárért, akkori árfolyamon hárommilliárd forintért kelt el a Christie’s New York-i aukcióján, és az így a világ legdrágábban elárverezett irodalmi műve lett – írja az MTI.

Rovatok