Index Vakbarát Hírportál

A steampunk Hamupipőke bármire képes

2022. június 11., szombat 10:26

Tíz kortárs író tíz sztorit mesél el a Budapest Bábszínház jövő évi előadásában többek között arról, hogyan örökíthetők át az emberiség nagy történetei krízishelyzetben. És még izzadni sem fogunk a nézőtéren.

A napokban kezdődnek a munkálatok a Budapest Bábszínház épületében, a Nagyszínpad és az Ország Lili Stúdió is klímaberendezéssel bővül. „Nagy lépés ez a színház történetében” – jelentette be a hírt Ellinger Edina igazgató az évadzáró társulati ülésen.

2023-ban ismét csatlakozik a Budapest Bábszínházhoz Szikszai Rémusz. 16 éven felülieknek rendezi meg a Dekameron 2023 című előadást februárban a Nagyszínpadon. Tíz kortárs író – Fábián Péter, Gimesi Dóra, Háy János, Jászberényi Sándor, Nádasdy Ádám, O. Horváth Sári, Parti Nagy Lajos, Székely Csaba, Tasnádi István, Závada Péter – tíz történetet mesél el, többek között arról, hogyan örökíthetők át az emberiség nagy történetei krízishelyzetben.

Jövő áprilisban Kuthy Ágnes a kisiskolásokat szólítja meg Gimesi Dóra A Hamupipőke-sztori című meséjével. A 19. század második felében játszódó steampunk történet egy olyan kislányról szól, akinek nehéz élete ellenére határtalan a fantáziája, és azzal bármire képes.

Az évad utolsó premierje igazi kuriózumnak ígérkezik: tavasszal újraindult a Bábszínház Kísérleti Stúdiója, ahol a 60-as, 70-es években a témaválasztás és a megvalósítás terén is unikálisnak számító produkciók születtek. A teátrum ezt a hagyományt élesztette fel: Kocsis Eszter bábkészítő és alkotótársai a Ponttól pontig munkacímű produkcióban új digitális, robotikus technikákkal kísérleteznek, amelynek eredménye jövő tavasszal lesz látható.

(Borítókép: Piti Marcell)

Rovatok