Index Vakbarát Hírportál

Megújult a Petőfi család síremléke

2022. június 11., szombat 15:50

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét. Az elmúlt egy évben felújították a teljes síremlék kő- és fémrészeit, valamint a környező növények és a díszburkolat is megújult. A Petőfi család 1911-ben emelt síremlékében nyugszanak Petőfi Sándor szülei, felesége, gyermekük és a költő öccse is.

Felavatták a Petőfi család megújult síremlékét szombaton a Fiumei úti Nemzeti Sírkertben. A felújítás Rákay Philip producer és felesége, Wieber Orsolya magánadományából valósult meg, a síremlék környezetét a Nemzeti Örökség Intézete (NÖRI) újíttatta fel.

Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter avatóbeszédében úgy fogalmazott: a Petőfi család újra méltó formába hozott síremléke a leginkább kézenfekvő lehetőség fejet hajtani a sem holtában, sem testi valójában, hanem egyedülálló életművében velünk maradt költőóriás előtt.

A legenda messze túlmutat 1848. március 15-én, a forradalmon és a szabadságharcon, mert 174 esztendeje tükröt tart elénk, arra emlékeztetve, hogy mi, magyarok a szabadságban mindannyian összetartozunk

– mondta Gulyás Gergely.

„Petőfi mindenütt ott van”

Móczár Gábor, a NÖRI főigazgatója kiemelte: Petőfi mindenütt ott van, ahol magyarok vannak, és mindig ott lesz, amíg a magyarság megmarad. „Mától azonban van egy újabb méltó hely, ahol emlékezhetünk nagy költőnkre”. A főigazgató szólt arról, hogy a Petőfi családból csak az 1849-ben Segesvár mellett, a fejéregyházi csatamezőn meghalt költő nem nyugszik a sírhelyen, „de szelleme belengi a környezetet”.

Rákay Philip, a síremlék felújításának mecénása szerint a múlt tisztelete és emlékezete nélkül lehet élni, csak nem érdemes. Felidézte, hogy tavaly március 15-én feleségével hozott virágot a ’48-as hősök emlékére, amikor szembesült a Petőfi család síremlékének méltatlan állapotával, ezért megkeresték a NÖRI-t, hogy megfinanszírozzák annak helyreállítását.

Turulmadár díszíti a síremléket

A Petőfi család 1911-ben emelt síremlékében nyugszanak Petőfi Sándor szülei, Petrovics István és Hrúz Mária, felesége, Szendrey Júlia, gyermekük, Petőfi Zoltán, valamint a költő öccse, István. Az 1908-ban létesült sírhely a Petőfi Társaság kezdeményezésére jött létre; a szülők sírja eredetileg a Józsefvárosi temetőben volt.

Az elmúlt egy évben felújították a teljes síremlék kő- és fémrészeit, megújultak a környező növények és a díszburkolat. A síremlék környezetét a NÖRI újíttatta fel. Helyreállították a sírkert eredeti úthálózatát is a Petőfi család síremléke körül.

A megújult síremlék mintegy négy méter magas, a két méter magas haraszti kő posztamensen kétméteres bronz turulmadár látható. A talapzat alsó részén bronzkoszorú található.

A szombati ünnepségen Gulyás Gergely, Móczár Gábor, Rákay Philip és felesége mellett elhelyezte koszorúját többek között Demeter Szilárd, a Petőfi Irodalmi Múzeum főigazgatója és Kiskőrös, Petőfi szülővárosa önkormányzata is – számolt be az MTI.

Rovatok