Index Vakbarát Hírportál

Guinness-rekord: magyar és székely himnusz szólt a Mount Everesten

2022. június 14., kedd 11:09

A világ legmagasabban bemutatott zongorakoncertjét adhatta egy erdélyi zongorista hétfőn.

Thurzó Zoltán május 27-én indult el a Mount Everestre, hogy 5364 méteres magasságban koncertet adjon. Kedden arról számolt be egy videós Facebook-posztban, hogy hétfőn sikerült ezt megvalósítania. 

A videó mellé azt írta, hogy nepáli idő szerin 13 óra 35 perckor kezdte el a koncertet, amelyen mintegy 28 ország himnusza, köztük a magyar, a székely és a román is felcsendült. Közlése szerint a koncert alatt 1 és 3 Celsius-fok közt ingadozott a hőmérséklet. A zongorista szerint sikerült beállítania a Guinness-rekordot, és már csak az van hátra, hogy hitelesíttesse az eredményt Londonban.

A zongorát egy helikopterrel szállították fel a hegyre. Az Új Magyar Szó szerint a koncert eredetileg június 5-én, pünkösdvasárnap lett volna, de az időjárási viszonyok miatt nem tudták időben odaszállítani a hangszert.

Az akció költségei mintegy 21 ezer euróra rúgnak, ezt a zongorista szponzori támogatásokból és adományokból fedezi. Vállalkozásának célja, hogy nemzetközi hírnévre tehessen szert, és így fellépési lehetőségekhez jutva pénzt gyűjthessen a hegedűművészként és muzikológusként ismert nagyapjának emléket állító Thurzó Sándor Zenetörténeti Múzeum és Zenei Adattár megalapításhoz.

Thurzó Zoltán korábban egy másik Guinness-rekord megdöntését is megkísérelte, de akkor nem járt sikerrel.

Rovatok