Index Vakbarát Hírportál

Történészprofesszor: A magyarok egyedülálló kulturális hatással voltak Izraelre

2022. június 15., szerda 00:00

A Modern magyar című izraeli magyar közösségről készült tanulmánykötet bemutatóján esett szó arról, hogy a magyar ajkú bevándorlók milyen nagy hatással voltak Izraelre.

Hanna Jablonka izraeli történészprofesszor a Mindig magyar (Tamíd hungari) című, az izraeli magyar közösségről készült tanulmánykötet bemutatóján a Bar-Ilan Egyetemen kedd este azt mondta:

A magyar ajkú bevándorlók egyedülálló kulturális hatással voltak Izraelre.

A Magyar zsidók a modern időkben alcímű, héber nyelvű kötetet – mely a Bar Ilan Egyetem gondozásában jelent meg – Szalai Anna, Slomó Spitzer és Gay Miron szerkesztette.

A jelenkor változásairól is szó volt a könyvbemutatón

A kötet születését elsőként Roni Lusztig, a Magyar Nyelvterületről Származó Zsidóság Emlékmúzeumának igazgatója méltatta, aki beszélt az izraeli magyar közösség helyzetéről, ismertette a Magyarországgal ápolt kapcsolatokat, és a második-harmadik generáció „gyökereket” kereső látogatásait is megemlítette.

Hanna Jablonka, a Ben-Gurion Egyetem zsidó történelem tanszékének professzor emeritusa saját családja történetének segítségével mutatta be az Izraelben letelepedett magyar közösséget. Megemlékezett a gazdag nyelvismeretről, a sajátos gasztronómiai kultúráról, és kijelentette, hogy a közösség ismert és kevésbé közismert tagjai egyedülálló kulturális hatással voltak Izraelre.

Gay Meron történész a modern magyar zsidóság korai, 18–19. századi emancipációjának, befogadásának és egyenjogúsításának olykor ellentmondásos múltját és sajátosságait ismertette, Rafael Vágó történész pedig a jelenkor változásainak hatását elemezte a Magyarországon élő zsidó közösségre.

(MTI)

Rovatok