Index Vakbarát Hírportál

Jön a huszadik Múzeumok éjszakája

2022. június 15., szerda 16:09

Huszadik alkalommal rendezik meg a Múzeumok éjszakáját június 25-én. Országszerte koncertek, tárlatvezetések, interaktív események várják az érdeklődőket több mint négyszáz helyszínen.

A jubileumi Múzeumok éjszakáján 431 intézmény több mint 2500 programmal készül – hangsúlyozta a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára az esemény szerdai, budapesti sajtótájékoztatóján – írja az MTI.

Hoppál Péter kiemelte:

Idén az újragondolt hagyományok tematikája határozza meg a rendezvényt. Az esemény célja, hogy felkeltse azoknak is az érdeklődését a közgyűjtemények, kiállítóhelyek iránt, akik ritkán vagy egyáltalán nem járnak múzeumba. Ebben az évben Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó az esemény szóvivőjeként népszerűsíti a Múzeumok éjszakáját.

2022-ben Szolnok a kiemelt helyszín. A városban 23 intézmény várja változatos programokkal a látogatókat. Most először kilenc, Szolnok környéki település is csatlakozott az eseményhez – hangsúlyozta Szalay Ferenc polgármester.

Veszprém sem marad le

Veszprémben kiállításmegnyitók, tárlatvezetés, borkultúráról szóló est és kortárstánc-bemutató is szerepel a Múzeumok éjszakája programsorozatának kínálatában – közölte a városban tartott szerdai sajtótájékoztatóján a rendezvényt szervező Művészetek Háza igazgatója. Grászli Bernadett elmondta: a veszprémi várban található kiállítótermek adnak otthont a jövő szombati rendezvénynek. 10 helyszínen 25 program látogatható majd egyetlen belépőjeggyel. Az esemény kezdeteként a Vass László Gyűjtemény új, állandó cipőkiállítása nyílik meg, este pedig borászati szakelőadást tartanak az udvari kávézóban.

Porga Gyula, Veszprém polgármestere felidézte, hogy a Múzeumok éjszakája programsorozatot húsz éve rendezik meg Magyarországon, az idei veszprémi rendezvény pedig már az előfutára a 2023-as Veszprém-Balaton Európa Kulturális Fővárosa Program színes rendezvényeinek.

(Borítókép: Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára a Múzeumok éjszakája beharangozó sajtótájékoztatóján a Magyar Zene Házában 2022. június 15-én. Fotó: Balogh Zoltán / MTI)

Rovatok