Index Vakbarát Hírportál

Dubai uralkodója felavatta az 1 milliárd dirham értékű könyvtárat

2022. június 20., hétfő 10:28

„Őfelsége Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum, az Egyesült Arab Emírségek alelnöke és miniszterelnöke, Dubai uralkodója felavatta a Mohammed bin Rashid Könyvtárat, a régió új kulturális attrakcióját” ­– írja a Dubaji Turisztikai Hivatal.

Az 1 milliárd dirham befektetéssel épült könyvtár célja az olvasási kultúra ápolása, a kreativitás, tudás és művészet fejlődésének támogatása egyéni és társadalmi szinten egyaránt, egyfajta platformot biztosítva az intellektuális, irodalmi és fantáziadús elmék számára a régióban és a világban egyaránt.

Őfelsége Sheikh Mohammed bin Rashid Al Maktoum a megnyitón úgy fogalmazott:

Ma megnyitunk egy kulturális és szellemi intézményt új nemzedékeink számára, amelyen keresztül az olvasás népszerűsítésére, az ismeretek terjesztésére, valamint a kutatók és tudósok támogatására törekszünk. Célunk az emberi elme megvilágítása.

A hétemeletes Mohammed bin Rashid Könyvtár jelentős mennyiségű anyagot tartalmaz, amely több mint 1,1 millió arab és idegen nyelvű nyomtatott, valamint digitális könyvet foglal magába, továbbá több mint 6 millió szakdolgozatot, mintegy 73 000 kottát, 75 000 videót és körülbelül 13 000 cikket. 

325 évet felölelő archívuma ötezernél is több korábbi nyomtatott és digitális folyóiratot, hozzávetőlegesen 35 000, a világ minden tájáról származó nyomtatott, illetve digitális újságot és közel 500 ritka gyűjteményt mondhat a magáénak. A könyvtár hivatalosan 2022. június 16-án, csütörtökön nyitotta meg kapuit a nagyközönség előtt.

Innováció és fenntarthatóság

A Mohammed bin Rashid Könyvtár létesítményei a legújabb technológiát és mesterséges intelligenciát alkalmazzák, például automatizált tárolási és elektronikus könyvkereső rendszer, önkiszolgáló kioszkok, könyvdigitalizációs laboratórium, kiterjesztett valóság (AR) és virtuális valóság (VR) technológiák, továbbá intelligens robotok, amelyek a látogatók kérdéseire válaszolnak.

A környezetbarát könyvtár a legmagasabb fenntarthatósági szabványoknak felel meg,

hiszen az épület az energiájának 10%-át a tetejére szerelt napelemekből nyeri el. A város központjában található könyvtár mennyezeti ablakainak köszönhetően természetes megvilágítású, és felére csökkenti az épület vízfogyasztását. A klímaberendezésekből a vizet a zöldfelületek öntözésére használják fel.

(Borítókép: A Mohammed Bin Rashid könyvtár Dubajban 2022. június 16-án. Fotó:  Giuseppe Cacace / AFP)

Rovatok