Index Vakbarát Hírportál

Találkozzon a Toy Story és az Agymanók alkotójával!

2022. június 21., kedd 10:09

A Magyar Zene Házába költözik a jövőfesztivál, ahol idén száznál is több meghívott előadó, köztük egy világhírű magyar agykutató, egy robotikus ruhákat megálmodó futurista divattervező, de még egy antibitcoin-közgazdász is színpadra lép.

Deanna Marsigliesével, a Pixar művészeti vezetőjével, az Agymanók és a Toy Story készítőjével és hozzá hasonló lebilincselő előadókkal érkezik a Brain Bar jövőfesztivál. A szervezők 2022. szeptember 29-én és 30-án nyolcadik alkalommal hozzák el Budapestre a világ legégetőbb kérdéseit és legbátrabb gondolkodóit. Idén új helyszínen, a többszörösen díjazott Magyar Zene Házában várják a fesztiválozókat.

A részvétel diákok és tanárok számára továbbra is ingyenes, csak regisztrációhoz kötött.

Tavaly ősszel a Brain Bar egy év Covid-pihenő után végre újra a virtuális térből kilépve tartotta meg a jövőt kutató fesztiválját, amelynek hangulata olyan lett, mint egy hatalmas kerti parti, ahol alkohol nélkül is a világmegfejtés magaslataira jutott minden odalátogató. Csak konyhafilozófia helyett a területükön világszinten elismert szakértők vetettek fel útravaló kérdéseket, vagy adtak váratlan válaszokat a jövő különböző szegmenseit érintve.

A Brain Bar idén sem riad vissza sem a kényes témáktól, sem a tabuktól vagy a heves vitától. Az emberiség legfontosabb kérdéseit helyezi a fókuszba. Többek között olyan témákat feszeget, mint a nagyvállalatok és az influenszerek manipulatív hatása a Z generációra, a biztonság fogalmának átalakulása a 21. században, illetve a metaverzum jövője.

A 2022-es fesztivál előadói között szerepel Deanna Marsigliese, a Pixar művészeti vezetője, az Agymanók és a Toy Story készítője, hogy átalakítsa a filmipar jövőjéről alkotott képünket. A magyar fővárosba érkezik Dan Breznitz kanadai tudós, aki ledönti az innovációval kapcsolatos népszerű mítoszokat. Görögország korábbi motoros-bőrdzsekis pénzügyminisztere, a nemzetközi sajtó által ünnepelt Yanis Varoufakis szenvedélyes beszéddel készül Budapestre a kriptovaluták utópiája ellen.

A Brain Bar kedvéért Magyarországra látogat Lysandre Follet, a Nike vezető dizájnere, aki már a mesterséges intelligencia segítségével tervezi az élsportolók által viselt és a tömegek által szeretett és gyűjtött cipőket. Michiganből utazik haza Érdi Péter világhírű magyar agykutató, számos tudományos sikerkönyv szerzője, aki az eldobhatóság után a javítás kultúrájának visszatérését vizionálja a 2020-as évekre. Valamint először láthatjuk Magyarországon a futurista divattervező, Anouk Wipprecht robotikus ruhakölteményeit is.

Ez csupán néhány példa a közel száz előadó közül, akik a fesztivál színpadán megkérdőjeleznek mindent, amit eddig gondoltunk a jövőről. A Brain Bar ezzel ösztönzi a közönségét, hogy tudásra és bátorságra alapozzák saját jövőképüket. A közönség ezúttal is aktív szerepet kap a fesztiválon. A résztvevők akár a színpadon is csatlakozhatnak az előadókhoz, hogy maguk tegyék fel a kérdéseiket, vagy vitába szálljanak a világ minden pontjáról érkező vendégekkel.

A regisztráció és kedvezményes early bird jegyek már elérhetők a Brain Bar oldalán, a legfrissebb információkat pedig a Facebook-eseményben lehet nyomon követni. A rendezvény célja idén is az, hogy tudást, inspirációt és eszközöket adjon fiataloknak a jövőjük alakításához.

(Borítókép: Deanna Marsigliese. Fotó:   Ismael Quintanilla / Getty Images for SXSW)

Rovatok