Index Vakbarát Hírportál

Véget ért az egyik legnépszerűbb kulturális program Magyarországon

2022. június 26., vasárnap 12:26

Csák János kulturális és innovációs miniszter indította útnak június 25-én Budapesten a Néprajzi Múzeumban a 2022-es Múzeumok Éjszakája eseménysorozatot, amely országszerte mintegy 430 helyszínen több mint 2500 programmal zajlott egészen hajnalig.

Mintegy 430 intézmény rekordszámú, több mint 2500 programmal készült – kiállításokkal, koncertekkel, interaktív játékokkal, rendhagyó tárlatvezetésekkel, színházi és táncprodukciókkal, kézműves-foglalkozásokkal és gyerekprogramokkal – az idei Múzeumok Éjszakájára. Az érdeklődők ezen az estén együtt ünnepelhették a kultúrát, csodálhatták meg a műalkotásokat, tanulmányozhatták a technikai vívmányokat, vehettek részt a változatos kísérőprogramokon, és magukba szívhatták a régi korokkal való találkozások szellemiségét és lelkiségét.

Idén Lőrincz Tamás olimpiai, világ- és négyszeres Európa-bajnok kötöttfogású birkózó állt a rendezvénysorozat mellé, hogy szóvivőként népszerűsítse az eseményt: az alábbi kisfilmnek nem is lehetett ellenállni.

A szervezők abban bíznak, hogy idén nemcsak megközelítették, de meg is döntötték a korábbi évek látogatottsági adatait. Az elmúlt esztendőkben (leszámítva a covidos időszakot) mintegy 400 ezer látogatót regisztráltak az intézmények, ezzel a Múzeumok Éjszakája az ország legnépszerűbb rendezvényévé vált. Nincs még egy olyan kulturális esemény hazánkban, amely akár megközelítette volna ezt a számot. A szervezők a jövő hét közepén tudják majd megmondani a végleges látogatottsági adatokat.

A rendezvény hivatalos oldalán, a muzej.hu-n helyszín, időpont és programtípus szerint is válogathattak az érdeklődők az események között. A szervezők az este folyamán élő közvetítésekkel jelentkeztek a közösségi oldalukon.

Újragombolt hagyományok

Ebben az évben az Újragombolt hagyományok volt az esemény szlogenje, így számos múzeum programja eköré épült. A szervezők ezzel arra szerették volna ráirányítani a figyelmet, hogy a klasszikus kultúra képviselői, mint 

a múzeumok is, fel tudják venni a versenyt a fejlett audiovizuális eszközöket kínáló, könnyebben fogyasztható szórakoztató lehetőségekkel.

Ezért a hagyományainkat, kulturális örökségünket bemutató intézmények ezen a napon minél élményszerűbben és látványosabban, a modern technika segítségével szóltak az érdeklődőkhöz, különös tekintettel a következő nemzedékekre.

Az esemény 2022-es kiemelt helyszíne Szolnok volt, ahol több mint 30 helyszínen várták az érdeklődőket. A Múzeumok Éjszakája főszervezője a Kulturális és Innovációs Minisztérium.

(Borítókép: Múzeumok Éjszakája)

Rovatok