Index Vakbarát Hírportál

A cigánybanda, amely AC/DC-vel robbantja be a világ színpadait

2022. június 26., vasárnap 08:47

Magyarország legeredetibb, tradicionális cigány zenét játszó zenekara, a Parno Graszt három évtizede robbantja be a hangulatot a hazai és a nemzetközi fesztiválok nagyszínpadain, zsebeli be a díjakat és toplistás helyezéseket. Az évfordulót neves művészekkel ünneplik meg július 21-én.

A Parno Graszt tagjai a Nyíregyházától 15 kilométerre fekvő Paszab faluból származnak, és a család tagjai a mai napig ott élnek. A 30 éve létező banda az elmúlt három évtizedben meghódította nemcsak a hazai fesztiválok deszkáit, hanem a nemzetközi világzenei színpadokat is. Olyan bulikat csinálnak, hogy azok mindenkit magukkal ragadnak a világ bármely pontján.

A zenekar 2002-ben robbant be a köztudatba, amikor első lemezük, a Rávágok a zongorára az európai rádiók által összeállított, legrangosabb nemzetközi világzenei toplista, a World Music Charts Europe 7. helyére került. Azóta számtalan díjat, elismerést gyűjtöttek be, zenéjükkel bejárták szinte az egész világot, koncerteztek Európa majd minden országában, játszottak Kínában, Indiában, az USA-ban, Mexikóban, Dél-Koreában, Izraelben.

A zenekar alapvetően autentikus cigány zenét játszik, de számtalan saját szerzeményük, illetve egyedi feldolgozásuk is van, mások mellett Quimby- és AC/DC-melódiákat gondolnak újra. Koncertjeiken máshoz nem hasonlítható dinamikus előadásmódjukkal, a színpadról áramló energiájukkal szinte „felrobbantják a nézőteret”. 2016-ban a Már nem szédülök című szerzeményük A Dal eurovíziós dalfesztivál válogatójának döntőjébe került.

A harmincéves évfordulójukat a Budapest Park színpadán ünneplik meg július 21-én olyan vendégekkel, mint Tóth Gabi, Mező Misi (Magna Cum Laude), Járai Márk (Halott Pénz), a Punnany Massif, a Bohemian Betyars és Szirota Jennifer (Zenevonat).

(Borítókép: A Parno Graszt együttes. Fotó: Gyetvai Gergely)

Rovatok