Index Vakbarát Hírportál

Júliustól újra zenél a főváros

2022. június 30., csütörtök 09:51

Nyolcadik évadát kezdi meg a Zenélő Budapest július 1-jén. A programsorozat keretén belül a zene varázslatával keltik életre a főváros 15 legszebb szabadtéri helyszínét, történelmi terét augusztus 14-ig. A 160 ingyenes, minden korosztályt és érdeklődési körű hallgatót megszólító koncerttel készülnek, legyen az gyermek-, ifjúsági és klasszikus műsor, vagy saját tervezésű közösségi hangszereik interaktív programja.

„A Zenélő Budapest minden évadjában egy különleges összművészeti performansz keretében idéz meg egy klasszikust. Idén a modern zeneirodalom egyik legszebb művét,

Bartók Béla A fából faragott királyfi című balettjét gondolták újra.

A koncertsorozat különlegessége, hogy az egyes helyszíneken a műsor tökéletesen illeszkedik az adott építészeti remekművek karakteréhez” – olvasható rendezvény közleményében.

Bartók korszakalkotó zeneműve Götz Nándor művészeti vezető hangszerelésében és kamara-adaptációjában hegedű-klarinét-zongora kamarazenei változatban csendül fel a fesztiválon. A mesebeli történet most először a báb- és a néptáncművészet segítségével elevenedik meg. Az előadás koreográfusa Juhász Zsolt (Duna Művészegyüttes), a bábmester Lénárt András bábművész. A 45 perces műsort hat alkalommal tűzik műsorra a ’22-es évadban a Millenáris Parkban, a Várkert Bazárban, a Lóvasút Kulturális és Rendezvényközpontban, illetve a Nádasdy-kastélyban.

Igazi kuriózum

Az ingyenes programsorozat a világon egyedülálló módon kelti életre a főváros történelmét, egykori és mai kultúráját; a hét minden napján világszínvonalú produkciókkal várják a közönséget a művészek. A Zenélő Budapest fellépői kiemelkedő hazai zenekarokból állnak össze a nyári fesztiválra: a Nemzeti Filharmonikusok, a Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara, az Operaház, a Concerto Budapest és a Budapesti Fesztiválzenekar zenészei és szólisták lépnek fel együtt a szabadtéri koncerteken.

A zene örök értéket jelent – ez az idei évad hívószava. A Zenélő Budapest megidézi városunk elmúlt évszázadait, letűnt korok hangulatát varázsolja egy-egy koncert erejéig a főváros kultikus helyszíneire. A kulturális értékeinkhez való visszanyúlás a mostani, nehezebb időkben is adhat összetartó erőt. Közös nyelvünk a zene, amely generációkon átívelve hirdeti az élet szépségét

– fogalmazott Götz Nándor, a Zenélő Budapest művészeti vezetője.

Az adott helyszíneken a műsor passzol az adott építészeti remekművek karakteréhez. A klasszikus zenei műsorokat

Fiatal tehetségek a könnyűzenében 

Júliusban három kiemelkedően tehetséges fiatal pályakezdő együttes mutatkozik be a Várkert Bazár Szárazárok színpadán, a régi „Ifipark” emlékét felidézve. A Zeneakadémia, a Bartók Béla Konzervatórium, a Kodolányi János Egyetem és a Kőbányai Zenei Stúdió végzős jazz- és könnyűzenei növendékei kapnak bemutatkozási lehetőséget az idei fesztiválon. A Zenélő Budapest célkitűzése minden korosztály megszólítása, ennek egyik legfontosabb eleme a fiatalok kulturális terének bővítése a felnőtté válás küszöbén. Fellépnek a Heatlie, a Koalabell és a Pardon ME! zenekarok.

A Zenélő Budapest 2022 vendégműsorai 

A 2015-ben útjára indult koncertsorozat mára nagy népszerűségnek örvend, a fesztivál formációi számos eseményen vendégszerepelnek a nyári koncertéletben: fellépnek a Kossuth téren a Tér-Zene sorozat keretében, valamint az Orczy Chill Out meghívottjaként. Az évadban a Voice & Guitar: Micheller Myrtill & Pintér Tibor Duóval együtt lép fel a Götz Saxophone Quartet, vendégszerepel a Capriccio Vonósnégyes, valamint a Con Fuoco Clarinet Quartet Káldi Kiss András operaénekessel koncertezik.

Rovatok