Index Vakbarát Hírportál

Több százezer látogatója volt a Múzeumok Éjszakájának

2022. június 30., csütörtök 14:37

Tavalyhoz képest kétszer annyi belépést regisztráltak az idei Múzeumok Éjszakáján. Míg 2021-ben 164778-an, addig 2022-ben 329174-en látogattak el valamelyik múzeumba, közgyűjteménybe, levéltárba egyetlen estén – nyilatkozta a Kossuth Rádióban Dr. Hoppál Péter, a Kulturális és Innovációs Minisztérium kultúráért felelős államtitkára.

Az államtitkár elmondta, a programon mintegy 430 (126 budapesti és 305 vidéki) intézmény vett részt, rekordszámú, több mint 2500 programmal. „Az újragombolt hagyományok” kiemelt témához is rengeteg esemény kapcsolódott, jól látható tehát az a munka, amit az intézmények fektetnek nemcsak ezen az estén, hanem egész évben abba, hogy interaktív, a mai ember számára is jól értelmezhető, kreatív, élményalapú programokat hozzanak létre.

Online is sikeres

A Múzeumok Éjszakája hivatalos honlapjának látogatottsága is rekordot döntött idén, közel 50%-kal nőtt az eddig mért legmagasabb adathoz képest. Az oldal látogatottsági adatai azt mutatják, hogy egyre több fiatalt vonz a program.  

A 18-24 éves korosztályból érdeklődők száma idén már 27%-ot tett ki. Ez köszönhető az intézmények egyre interaktívabb programjainak, valamint annak, hogy az eseményt felvezető időszaka alatt a szervezők olyan kommunikációs kampányelemeket helyeztek előnybe, melyekkel a fiatalabb korosztály megszólítására törekedtek. 

Így lett például Lőrincz Tamás olimpiai bajnok birkózó az idei Múzeumok Éjszakája szóvivője, továbbá ezért járták be a muzéj Facebook-oldal nyertesei limuzinnal a budapesti múzeumokat Medveczky Balázs népszerű színművész társaságában. 

A rendezvény hivatalos Facebook-oldala is rekordszámú elérést produkált, mintegy 2,1 millió embert látta a programokat, tartalmakat. 

A legnépszerűbb intézmény idén is a Szépművészeti Múzeum volt 15000 látogatóval, a képzeletbeli ezüstérmet az egy hónapja megnyílt Néprajzi Múzeum nyerte el 11254 látogatóval, míg a 2022-es kiemelt város, Szolnok éjszakáig nyitva tartó múzeumaiba idén 11 ezren látogattak el. A 10 leglátogatottabb vidéki helyszín közé bekerült székesfehérvári, szegedi, kecskeméti és pécsi intézmény is. 

A Múzeumok Éjszakáját legközelebb 2023. június 24-én rendezik meg. 

(Borítókép: A légoltalomtól a katasztrófavédelemig című kiállítás egy részlete Szolnokon 2022. június 25-én a múzeumok éjszakáján. Fotó: Mészáros János / MTI)

Rovatok