Index Vakbarát Hírportál

Bujtor István emlékére domborművet avattak Tihanyban

2022. július 3., vasárnap 13:35

A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró tiszteletére domborművet avattak Tihanyban, a szabadtéri színháznál.

Bujtor István tiszteletére, aki idén lett volna nyolcvanéves, domborművet avattak a tihanyi szabadtéri színpadnál, amely mostantól a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező és forgatókönyvíró nevét viseli. A 2009-ben elhunyt művésznek nem ez az egyetlen kötődése a Balatonhoz.

Az avatás alkalmával Navracsics Tibor területfejlesztési miniszter méltatta a Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező, forgatókönyvíró, producer tehetségét, felidézve személyes kapcsolatát a művésszel. Leszögezte: megtiszteltetés a művészre emlékezni, aki polgár volt, aki a családi házból hozott jólneveltségét, tehetségét, virtusát és készségeit az életörömben bontakoztatta ki – írta meg a Magyar Nemzet.

Bujtor István olyan ember volt, akit nem a kor tett naggyá, hanem ő tette naggyá a kort. Az élet számos területén biztosította a hírnevét, a kedveltségét, a népszerűségét, és mindenhol a legmagasabb színvonalon mutatta fel a saját személyiségét

– hangsúlyozta a miniszter.

A Balázs Béla-díjas színművész, filmrendező és forgatókönyvíró eredetileg Frenreisz István néven látta meg a napvilágot. Latinovits Zoltán színész féltestvére és Frenreisz Károly zenész testvére 1965-ben szerzett közgazdászdiplomája után több mint 15 évet húzott le a magyar filmgyártásban, mielőtt Ötvös Csöpiként rögzült volna a köztudatban.

Színi pályája 1966-ban a győri Kisfaludy Színháznál kezdődött, játszott Pécsen is, majd 1976-ban a Vígszínház, 1978-tól a Magyar Filmgyártó Vállalat társulatának tagja lett. 1989-től a székesfehérvári Vörösmarty Színházban játszott és rendezett. 2008 januárjában lett a veszprémi színház igazgatója.

Bujtor István nagyon szerette a Balatont, ez a szeretet pedig halála után is valódi kötelék maradt. Emlékére minden nyáron filmfesztivált rendeznek Balatonszemesen, szobra pedig 2013 óta áll a balatonfüredi Vitorlás téren. 2010 óta az ő nevét viseli a Tihanyi Szabadtéri Színpad, ahol mostantól már egy dombormű is a művész előtt tiszteleg. A veszprémi színházban – özvegye kezdeményezésére – minden évben Bujtor-emlékgyűrűt adnak át arra érdemes színházi háttérdolgozóknak. Skála nevű hajója, amellyel A Pogány Madonna című filmben szelte a Balaton hullámait, a 2016-ban Balatonföldváron megnyílt Hajózástörténeti Látogatóközpont mellett látható.

Rovatok