Index Vakbarát Hírportál

A brit Nemzeti Galéria festményeihez ragasztotta magát néhány tüntető

2022. július 5., kedd 09:15

A brit Nemzeti Galériában tiltakozásképpen letakartak egy festményt és a pillanatragasztóval a kerethez ragasztották magukat brit klímaaktivisták.

A 22 és 23 éves fiatal klímaaktivista tiltakozását akarta kifejezni a brit kormány nemrégiben jóváhagyott olaj- és földgázberuházásával kapcsolatban, a kormány ugyanis negyven ilyen beruházásra bólintott rá az elkövetkező évekre. A két fiatal egy nappal az eset előtt a silverstone-i pályára tört be, hogy megzavarja a Brit Nagydíjat – írja a Guardian.

A megrongált mű John Constable egyik tájképe: a festményt annak disztópikus újragondolásával fedték be, majd pillanatragasztó segítségével a kerethez ragasztották magukat. A pár egy „Just stop oil” feliratú pólót viselt. 

Az aktivisták hétfő délután mutatták be a performanszot. A hamarosan kiérkező rendőrök kiürítették a termet. A mozgalom, amely a Just stop oil nevet viseli, nem először tiltakozik ilyen módon: a tagok múlt héten is több festményhez, többek között egy Van Goghhoz is odaragasztották magukat.

Rovatok